27 Ago, 2018

La Cova Fosca, a Capafonts

Publicat per rafefe 11:39 | Permalink Enllaç permanent | Comments Comentaris (0) | Trackback Retroenllaços (0) | General

El racó de la Cova Fosca passa desaparcebut, adès molt cultivat i explotat. Hi vaig arribar per casualitat, com sovint passa, seguint un rastre de camí que denotava certa solera. El racó està envoltat per cingles, potser no massa espectaculars però que l'emmarquen perfectament. Encara es pot transitar pels camins que menaven dels masos als horts del fondo. La seva solitud va ser perfecta com per servir d'amagatall a diferents famílies relacionades amb el Mas de Fortet, que s'entaforaren a les coves els dies de l'arribada de l'exèrcit sublevat de la darrera guerra civil.

Ha costat una mica, però, visitar el racó. La primera cova, ben fosca sota l'espessa vegetació, feia suposar que allò "era tot". Era reconegut un gran teix vora la cova i, ai làs, el teix que no s'hi trobava. Noves recerques, de camins i de teixos, no van resultar positives en quant al teix. Mentrestant, el camí conegut que hi passa més proper ha començat a degradar-se pel pas de motocicletes, ja que l'utilitzen per baixar al riu. Amb aquest nivell de civisme, ha calgut deixar-ho tot tranquil, "brut" i emboscat per poder mantenir aquest patrimoni dignament.

Després d'un temps, tot segueix com era d'esperar: les motos campen a l'ample i el camí es va degradant. Aquest raconet de món però, m'atrau i m'atanso a visitar-lo de tant en tant. En la darrera visita contemplativa, un arbre extrany, com escapçat, em crida l'atenció. El brancatge és típic de teix. Intento arribar-hi sota el bosc, i allà apareix una gran soca de teix, monumental. L'arbre és vell, molt vell, més que mil·lenari. El tronc subsiteix amb poc fullatge, alguns rebrotims s'apareixen per les branques. Les branques més gruixudes i baixes van ser tallades. El seu aspecte és com d'un gegant ferit, cansat. Darrera seu, la Cova Fosca, l'autèntica, petita balma allargassada amb una curiosa protecció i la pàrt habitable socavada en el seu interior. Esfereeix imaginar-se unes famílies passant-hi la nit.

 

 

 

 

 


 
Comparteix:

30 Set, 2016

La Roca Pintada, a Farena

Publicat per rafefe 08:11 | Permalink Enllaç permanent | Comments Comentaris (0) | Trackback Retroenllaços (0) | General

A la vall del Brugent, damunt de la vila de Farena destaca la Mola de Roquerola, conformada pels clàssics cingles roig i blanc. La Mola s'assenta sobre els gresos i pissarres del Carbonífer, afectats pel metamorfisme de contacte, que conformen els costers que davallen cap el Riu Sec i el Brugent.

El concorregut camí que comunica Farena amb la Mola passa pel anomenat Coll del Coster de la Roca Pintada, que francament, mai havia vist. La Roca Pintada fa referència a un pany de cingle roig que presenta diferents matissos de colors. Diu en Eugeni Perea que s’estudià la possibilitat d’extreure’n coure piritós i carbonatat, i que no reeixí. Tanmateix el racó és bonic de veres.

A la base del cingle i orientada a migjorn hi ha la Cova del Pallisé, habitatge adosat a la paret. La vegetació dificulta moltíssim recòrrer la base de la Roca Pintada. Un extrem de la construcció és visible i em fa l'efecte que pot ser més extens del que aparents. La vegetació s'hi ha fet ufanosa. De fet, aquest racó era cultivat pel Pallisé i diu que va ser habitada fins als anys cinquanta. Tenia horta i fruiters, i, a causa d'aquest arrecerament, en ple hivern s’hi collien productes que la gent de Farena apreciava molt.

 

 


 
Comparteix:

9 Ago, 2016

La Cova de la Tuïs, a Siurana

Publicat per rafefe 18:38 | Permalink Enllaç permanent | Comments Comentaris (0) | Trackback Retroenllaços (0) | General

La Cova de la Tuïs, també coneguda com la Cova del Cup, és una cova obrada a mode de caseta, en l'interior de la qual hi ha un gran cup. El fet de tenir els cups per a l'obtenció del most vora les vinyes que antigament ocupaven bona part de la muntanya era ben normal.

Aquesta cova és un bonic exemple. Tots els vessants del Riu de Siurana, en el cas que ens ocupa, en el terme de Siurana, foren ocupats per vinya. En altres indrets inhòspits hi trobem cups: a la Caseta del Sord, a les Obagues, a la Caseta del Llauner, a les Socarrades.

La caseta de la cova es troba en bon estat, així com el mateix cup, que se'n poden observar molts detalls:

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Comparteix:

12 Jul, 2015

El Mas del Patacó, a Mont-ral

Publicat per rafefe 16:25 | Permalink Enllaç permanent | Comments Comentaris (0) | Trackback Retroenllaços (0) | General

Ha estat molt difícil localitzar el Mas del Patacó, a Mont-ral i fins i tot, ja el donava per desaparegut menjat per alguna de les nombroses pedreres que hi ha pels contorns. El singular d'aquest mas ve de la història més recent de les Muntanyes de Prades. Hi nasquè Ramon Roig i Recasens i el nom d'aquest mas donà nom a una partida local del maquis.

El mas està completament assolat i costa de veure la seva planta i extensió. No fa l'efecte, doncs, que hagi caigut de manera natural per abandó, com en molts casos de masos d'aquestes muntanyes. La vegetació s'ha menjat literalment les restes. Qui sap si va ser destruït en un episodi més de la repressió franquista.

Es trobava quasi a l'inici de la plana de la Lloera, altiplà d'on es van extreure les primeres lloses de la famosa pedra lloera o d'Alcover. A la seva vora hi passa el camí vell d'Alcover a Mont-ral, el que passa pel Mas d'en Gomis. Era coneguda una bassa temporal aprofitada per abeurar-hi els ramats.

 

Les restes més visibles del mas

 

Actualment, a més de l'abandonament, pels voltants hi aboquen les escòries no aprofitables de les pedreres d'aquesta part del terme de Mont-ral.

 

El lloc on era la bassa, ara aterrada, encara s'hi veuen mates de jonc 

 

Valgui doncs aquest apunt per fer memòria dels orígens geogràfics dels Patacons.

De la història, o històries, en podeu llegir algunes als següents enllaços. Unes històries encara fresques, tanmateix:

 

  Grupo Pàmies-Patacó

  Ramon Roig Recasens, el Patacó

  Repercussions, a la Mussara, del cas Patacó  

 


 
Comparteix:

5 Nov, 2014

El Mas de Cercós, a l'Aleixar

Publicat per rafefe 12:26 | Permalink Enllaç permanent | Comments Comentaris (0) | Trackback Retroenllaços (0) | General

Els Mas de Cercós fou una important masada del Camp. Situat vora la Riera de Salvià, aigua avall del Salt, va pertànyer a la família Pàmies, que teníen la casa pairal al Carrer Mitjà de l'Aleixar, on avui és Cal Nap. De la nissaga tradicionalista dels Pàmies n'era el que es convertí en una figura mítica: el guerriller Cercós, l'Isidre Pàmies i Borràs. La figura d'en Cercós va ser retrada per en Albert Manent a Cercós, guerriller carlí al Baix Camp. Ja dins el llegendari, conten que ferit, fou dut al Mas de Joan Pau de la Mussara, on sota el seu cingle teníen una cova que feis d'hospital per als guerrillers carlins, lloc que ha creat el topònim de l'Hospital dels Carlins. Diuen que fou enterrat a la Mussara, sota l'àvia Boronada, per evitar que es fessin amb el seu cos, com retrata Josep Iglésies a L'àvia Boronada, publicat dins el llibre L'esment diví.

Diuen que el mas fou ocupat fins la guerra civil. Tanmateix, sembla que posteriorment estigué de nou actiu. El mas es troba en molt mal estat. Tot ell està perdut, així com les construccions del voltant. Al capdamunt del Salt estant, encara resten els vestigis de la captació d'aigua que era aconduïda cap el mas. Sembla que hi teníen forns.

 

Arribant al mas pel que sembla que era el camí antic

 

El mas queda prou amagat

 

L'entrada principal a la masada

 

 

Una bonica barbacana i modificacions modernes a la façana

 

El que queda del rellotge de sol

 

Una capelleta rep al visitant

 

La llar

 

El pis sense el sostre de les golfes ni teulat. A les golfes es veuen les tradicionals finestres tapiades.

 

Al pis, es veuen a la paret les diferents capes de diferents èpoques

 

El pou de la cisterna a la part baixa

 

 

 

El conjunt de la masada des d'una gran era 


 
Comparteix:
1 2 3 ... 23 24 25  Següent»