Crisi diplomàtica entre Catalunya i Itàlia

17 Jul 2008

Sona a ciència ficció, però durant el passat cap de setmana els mitjans de comunicació italians (premsa, televisió,...) tractaven de forma aclaparadora el tema de les paraules que Joan Boada va dedicar al president de la República Italiana Silvio Berlusconi i a la premsa italiana, sobre el tractament que es donava des d'Itàlia a la resolució policial del cas de l'assassinat de la turista italiana Federica Squarise. I sobretot, com ho tractaven, com un incident diplomàtic entre Itàlia i Catalunya... Aquesta mala notícia convertia per un dia a Catalunya en quelcom molt a prop del que molts dessitgem, un estat independent dins Europa.

Encara que amb una connotació negativa pel tema de que es tractava, en la major part de mitjans de comunicació italians es parlava de Catalunya gairebé com si fos d'una relació tu a tu amb Itàlia a causa de l'incident provocat pel polític d'IC Joan Boada. Una propaganda negativa que ens col·locava, però, en el mapa com pocs cops hi apareixem.

I aixó fa pensar que potser el camí per al reconeixement d'una Catalunya Independent haurà de passar, entre d'altres punts, en estrenyer les relacions amb la República Transalpina, un dels pocs estats on es parla de Catalunya com a quelcom que té un tret diferencial respecte l'Estat Espanyol del que actualment forma part, o com una realitat pròpia que per accident forma part de l'Estat Espanyol.

Com a testimoni us deixo el video que vaig capturar a través de la reproducció del principal noticiari del dissabte passat a la Rai 1, el Telegiornali 1 de les vuit del vespre, sobre el tractament de la notícia per part de la televisió pública italiana, d'un govern actualment presidit pel magnat i propietari, entre altres coses, de diversos mitjans de comunicació italians, Silvio Berlusconi:

 

 

I enllaços a diversos articles sobre el mateix afer en les versions electròniques de diversos mitjans de comunicació italians (i fins i tot algun d'europeu):

Corriere della Sera 

Euronews

Reuters

RAI

La Repubblica

ANSA

IGN   (Audio entrevista Boada a cadena Ser que han provocat l'incident)

L'Unione Sarda

Pupia