Neisha... El concepte de cantautora del segle XXI

28 Nov 2007

Ahir, dimarts 27 de novembre, vaig assistir, gairebé de miracle, al concert d'una de les joies del panorama musical eslovè en l'actualitat, la cantautora Neisha.

Era el concert de presentació del seu segon disc, "Nor je ta svet", on, seguint la tradició del seu primer disc, inclou una majoria de temes en eslovè (que aquest cop és més gran en proporció respecte el primer disc) i tres temes en anglès... En el concert, fins i tot, va interpretar un tema en serbo-croat, sortint del seu perfil que la converteix en una cantautora pop del segle XXI, s'endinçà en un tema tradicional balcànic que l'apropava a una mestra de casa nostra, la Maria del Mar Bonet. Sí, es podria dir que Neisha és una barreja de la Maria del Mar Bonet cantant cançons de l'estil del tema "Jim", versió en català del tema de Nelson Shawn, Caesar Petrillo i Milton Samuels), i la maestria creadora i comunicadora del Lluís Llach volcat en el piano. 

Neisha, sempre cantant i tocant el piano (o els teclats) alhora en les seves interpretacions, és la reina de l'escenari. I si és al Cankarjev Dom de Ljubljana, amb una acústica i un equipament de so impresionant, ens caiem de la cadira de la impresió que dona la força de la seva veu, el seu piano i la seva música, si hi hagués espai per a caure-hi a terra!!!!

El primer disc de Neisha, amb el títol homònim de la cantant, va ser publicat l'any 2005, i des de l'anonimat, es va transformar en la revolució musical dels escenaris eslovens. No va haver un concert de presentació com el qeu el seu segon disc ha disposat, en una gran posada de llarg. Per al seu primer disc, en comptes de concert de presentació, va haver de fer-se un concert de reconeixament, amb uns mitjans similars als que s'han utilitzat aquest 27 de novembre del 2007 en el concert de presentació de "Nor je ta svet".

El concert va començar amb la presentació d'alguns dels temes del segon disc, i malgrat el poder vocal i interpretatiu de Neisha, l'ambient encara era fred al Cankerjev Dom... Però a la que van començar a sonar les cançons del primer disc, el públic es va volcar de ple en les interpretacions de Neisha, que segurament tenia molt més per la mà els temes que ja porta més de dos anys assajant i tocant. L'apoteosi va arribar quan, com a sorpresa en el temps dels bisos, va aparèixer el DJ eslové més internacional, Valentino Kanzyani, i a duo amb Neisha, van interpretar quatre cançons versionades en pla DJ, jugant amb la veu en directe de la cantant eslovena, i on els dos mestres musical eslovens van convertir en una festa el Cankerjev Dom, que si hagués estat una pista de ball ja no s'hagues pogut controlar a la gent.

L'últim bis me'l vaig perdre, doncs havia d'anar cap a Gorizia, i vaig sortir del Cankarjev Dom a les 22:48 hores, i l'autobús cap a Nova Gorica sortia a les 23:00.... Sort que vaig trobar un taxi a l'Slovenska Cesta que em portà cap a l'estació d'autobusos... Caminant, o millor dit, corrent, només hagués aconseguit veure passar de llarg davant dels meus nassos l'autobús ;-)

Bé, per a que pogueu disfrutar dels primers temes del concert, que vaig grabar amb l'opció de video d'una càmera compacta fotogràfica digital (no demaneu qualitat de so ni d'imatge) us podeu fer una idea de com va anar el concert i de com són els directes de Neisha. I les peces que vaig grabar no eren pas les que més van impactar... així que poseu fil a l'agulla per imaginar com va ser la resta de l'espectacle, que va ser suprem...