L'informe Auken

El 26 de març de 2009 el Parlament Europeu va aprovar l’Informe Auken que critica l’urbanisme salvatge a l’Estat Espanyol i la mala utilització dels fons comunitaris en matèria urbanística i de medi ambient. Val la pena llegir-lo.

Informe Auken

L'ordenació del territori no és directament competència europea, però sí que ho és la normativa d’avaluació ambiental, la lluita contra el blanqueig de capitals, la protecció dels hàbitats naturals, l’aigua o la contractació pública.

L’Informe Auken critica que a l’Estat Espanyol es vulneren diverses directives europees en matèria de:

Contractació Pública (el cas està als tribunals europeus)

Aigua (amb un expedient obert per la Comissió Europa)

Manca o deficient avaluació ambiental (diversos casos oberts)

Blanqueig de capitals (procediment d’infracció obert)

 

La senyora Auken explica com les zones costaneres d’Espanya han patit una destrucció masiva durant l’última dècada, ja que el ciment i el formigó han saturat aquestes regions i tot principalment per l’avarícia i la conducta especulativa d’algunes autoritats locals i de membres del sector de la construcció que han aconseguit treure beneficis masius d’aquestes activitats. En conseqüència, l’informe suggereix una suspensió dels ajuts financers que provenen dels Fons regionals i de cohesió de la Unió Europea.

I no és només un problema de València o de Marbella, és també un problema de Catalunya. Segons Greenpeace, està urbanitzat el 46,5 del litoral català.

Aquest urbanisme salvatge ha fet molt rics a uns pocs, però té conseqüències negatives sobre molts.... i ara, quan el sector immòbiliari ha punxat per una crisi en part provocada per l’especulació immobiliària, ens queda la costa destrossada i plena de xaletets buits que no es vendran, un espai destruït, ple de ciment, inaprofitable per altres activitats...  i els paletes a l’atur.

Per cert: el PP va votar en contra de l'informe.... però els socialistes també.

 

 

(0) Comentaris    (0) Retroenllaços