mercats municipals
Quan tothom discuteix com ha de ser el Mercat Central de Tarragona, la premsa recull que a l’edifici de l’antic Mercat Municipal de la Part Alta s’hi instal·larà un supermercat. És absolutament comprensible que els veïns de la Part Alta en demanin un, tenint en compte que el comerç de la zona s’està especialitzant en el sector turístic i ja no hi queden botigues on la gent del barri pugui anar caminant a comprar els productes d’alimentació bàsics.
Jo no crec que la coincidència entre aquesta notícia i la discussió sobre les obres del Mercat Central sigui una d’aquelles caramboles fortuïtes del destí, sinó una prova més de l’absència d’una política municipal de mercats digna d’aquest nom, una mancança heretada, sí, però que no sembla que es vulgui canviar. I és que abans de discutir sobre les plantes de pàrquing i sobre les reformes de l’edifici de la plaça Corsini hauríem de tenir clar quina funció tenen (o volem que tinguin) els mercats municipals i el paper que han de jugar en el conjunt del teixit comercial de la ciutat.
Històricament, els mercats municipals, primer com a recintes a l’aire lliure i després amb estructures cobertes, permetien que els ajuntaments asseguressin a la població el proveïment d’aliments en bones condicions sanitàries i a un preu assequible per a tothom. Avui en dia, el centre d’interès de les actuacions muncipals en aquest sector ja no pot ser el proveïment d’alimens en forma genèrica, sinó amb una clara funció social: vetllar pels drets dels ciutadans com a consumidors, centrant-se en el sector més delicat, els productes d'alimentació. Els mercats públics han d’oferir producte fresc i de qualitat, amb una oferta àmplia (evitant, per tant, la concentració de les parades en poques mans) a un preu competitiu i avantatjós perquè tothom hi tingui accés. És en aquest punt on el paper de l’Ajuntament, com a entitat que dóna les concessions de les parades, és cabdal.
A més, l’existència de mercats municipals és un instrument que permet a l’Ajuntament impulsar un model de comerç de proximitat, difondre hàbits de consum saludable, promoure els productes autòctons de qualitat, donar suport a la indústria agroalimentària i als productors locals per contrarestar l’impacte negatiu del monopoli de la gran distribució i comercialització dels aliments, apostant per circuits curts de comercialització amb un impacte positiu en el territori i una relació directa amb els qui treballen la terra. I també desenvolupar àrees de centralitat comercial i social i generar ocupació.
Ara mateix, el fet que el projecte inicial per al Mercat Central no es pugui realitzar ens ofereix una segona oportunitat per definir una política de mercats municipals realista i ambiciosa en objectius, no només en obres, per a tots els mercats de Tarragona... i que consideri també donar resposta a les necessitats dels veïns de la Part Alta amb un mercat municipal, un mercat perquè els veïns hi puguin anar a comprar per satisfer una necessitat amb totes les garanties de consum i de model comercial d’un mercat públic.