22.01.08

"Fer país..."

Publicat a General | 22:59

Suposo que l'expressió “fer país”, deu anar lligada des dels inicis de la seva utilització a una manera ben concreta d'entendre el territori, en tant que s'interpreta que amb el seu coneixement hom s'aproxima a un ideal de cultura i copsa en ella el sentit de pertinença a la pàtria.

Cert que amb aquesta interpretació, sembla com si el temps de la Renaixença encara no hagués acabat i estiguéssim a l'espera del veredicte en els propers Jocs Florals. Aquesta lectura, possiblement es dóna perquè “fer país” és un concepte que amb el temps s'ha anat desdibuixant en la mesura que s'ha anat impregnant de significació política, alhora que cadascú l'ha fet encaixar en el seu discurs amb la intenció d'acostar-se a un ideal concret.

Cal dir però, que l'objectiu d'aquest escrit no és pas fer un estudi sobre l'evolució i intencionalitat del concepte, sinó en la pràctica del fet de “fer país”. És a dir, que em centraré en l'acció (sense que això vulgui dir que l'acte en si estigui lliure de significació).

“Fer país” ha estat durant molt de temps un dels entreteniments bàsics d'una determinada classe social i política, però avui dia això ja no respon a un únic patró socioeconòmic, ni tan sols, sociopolític. Avui dia, respon molt més a una manera d'entendre l'oci, o bé, a un comportament associat a inquietuds de caire cultural en tant que s'hi recullen diferents àrees del coneixement humà. Així, les motivacions que ens empenyen a recórrer els paisatges més propers són d'allò més variats, per bé que sempre, o gairebé sempre, acaben repercutint d'una manera beneficiosa pel país. I òbviament, en els temps que corren, i sobretot, amb el personal que som, això sempre és molt relatiu.

Per sort, hi ha iniciatives que tan aviat esdevenen es converteixen en exemple del què no hem de perdre. Aquest és el cas de les sortides organitzades per la URV, amb les quals és possible descobrir parts del nostre entorn més proper acompanyats d'un guia, de tal manera que es fa impossible rebutjar l'oferta, més encara si es té en compte que és la pròpia Universitat la que es fa càrrec de posar a disposició dels “viatgers” un autobús que els acompanyarà al punt de partida i els recollirà al final del recorregut.

A tot això, s'hi ha d'afegir el detall, gens insignificant, que es tracta d'activitats totalment gratuïtes i obertes a tothom que tingui ganes de posar a prova el seu estat de forma (sense excessos, si us plau).

Val a dir que aquesta iniciativa no és res que no es promogui des d'altres entitats, però ja se sap que la Universitat, sempre té aquell component de convivència interdisciplinar que la fa tan atraient. I encara que sigui una carrinclonada, s'ha de reconèixer que el fet de veure com persones d'altres països aprofiten qualsevol oportunitat que se'ls ofereix per conèixer millor el lloc que els acull, fa que hom es plantegi l'èxit d'aquestes sortides com una oportunitat de revaloritzar el territori.

La veritat és que és un tema força complex que em portaria a parlar de la importància de sensibilitzar la població a través de la implantació d'un model educatiu que recuperés valors com: el respecte per l'entorn, el sentit de pertinença a un lloc,... En qualsevol cas, cal remarcar la importància del llegat patrimonial que hem heretat, alhora que n'assegurem la pervivència tot esperant que el dia de demà els que vindran seran plenament conscients de la necessitat de continuar la feina, i per tant, de la necessitat de continuar "fent país".

Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Google
  • Netvibes
technorati tags: , , ,