08.02.06

Herències paganes

Publicat a Cultura | 23:04

Amb la Candelera ens vam acomiadar del Nadal, alhora que ens desfèiem dels pessebres tot desant-los fins el proper mes de desembre. A partir d'aquí, comença un nou cicle: el de Carnestoltes.

En aquestes festes, tot deixa de ser el que sembla per convertir-se en rauxa i divertiment, un període per foragitar les preocupacions aprofitant els dies que precedeixen la Quaresma cristiana. El contrapunt religiós a les celebracions paganes.

De fet, moltes de les tradicions i costums arribades fins als nostres dies són fruit de la confrontació ritual del cristianisme i el paganisme. Per bé que ambdós termes acaben desvirtuant-se amb el pas del temps.

L'Església s'apropia del calendari festiu romà substituint tots els seus símbols pels de concepció cristiana. Així, molts dels actes establerts per la tradició romana ens són familiars malgrat tenir una aparença transformada als dogmes de la fe.

Amb tot, moltes de les característiques que identifiquen el costum mantenen certa relació amb l'esdevenir anterior. Per exemple, les Saturnalia romanes, on el canvi de cicle solar motiva una festa en què el dia més curt de l'any i la nit més llarga, es combinen fins al naixement del nou Sol (un nou any solar).

L'arribada de la llum es contempla com una oportunitat per començar de nou i remprendre nous projectes. Es tracta d'una cerimònia que recull bona part del què posteriorment significarà el Naixement de Jesús, i un bon reflex de l'acció repressora de la religió.

Són nombrosos els exemples en què l'acte festiu evoluciona a través de la confrontació d'elements litúrgics, ja siguin de caire laic o religiós.

El canvi de cicle es produeix el 2 de febrer (la Candelera), i s'acompanya de tot un seguit d'esdeveniments folklòrics que mostren fins a quin punt ens han influenciat els vestigis del passat. Els rituals romans que es produïen en les Parentalia o Maternalia han determinat moltes festivitats d'avui: com Sant Blai o Santa Àgata. A La Fatarella, així com en moltes altres poblacions, el dia de Santa Àgata les dones assumeixen el poder en totes les facetes de la vida quotidiana. Si bé és cert que la seva excepcionalitat està perdent tota la seva vigència, per la qual cosa, aquesta celebració quedarà desfasada, encara que sempre ens servirà per recordar que la igualtat de drets no sempre ha estat un fet.

En qualsevol cas, EL CARNAVAL JA HA ARRIBAT!!!!!!!!Comparteix:
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • Tafanera
  • Google
  • Netvibes