06.04.07

El Cant Coral i La Pau

Publicat a General | 08:52

U R V. Servei de Gestió de l’Extensió Universitaria

Reus 16 de març del 2007

El Cant Coral i la Pau

La professora de la URV. Montserrat Rios, va explicar, a la gent gran de l’Aula de Extensió Universitària de Reus, l’origen del cant coral, des de la edat mitjana, amb el cant Gregorià, fins les actuals Federacions Internacionals de Corals, fent ressaltar la importància de tots els col·lectius musicals, que han lluitat posant el cor a les seves veus, en defensa de la Pau.

També va dir ( hi això jo no ho sabia) que a l’Afganistan, el grup integrista Talibán, al imposà la Llei Islàmica, entre altres coses, prohibia canta, amb un rigor religiós extrem.

Aconseguir la Pau en una societat que no canta, serà mol difícil; el desconeixement de la música situa el desenvolupament cultural dels seus habitants, entre els segles XII i XIII. ¿Com poden fer un sal cultural fins al segle XXI,?; els que s’anomenen senyors de la guerra, amb l’armament d’última generació a les seves mans, no ho permetran.

L’Irak, va sofrir una invasió promoguda pel trio de las Azores; avui tenen una guerra civil, mol semblant a la tinguérem nosaltres el 1936.

Per que s’acabi l’enfrontament entre ètnies, ha de morí molta gent, i quant estiguin desesperadament necessitats de Pau, esdevindrà un canvi generacional, que sàviament la desenvoluparà.

-Això passa avui:

-Quant preparen els futurs astronautes, que han de viatjar al planeta “Marte”.

-Quant han descobert, un (fenómeno cuántico, que abre la via a les redes de teleportación). !!

-Quant el telescopi espacial Spitzer de la NASA ha descobert, innombrables sistemes planetaris amb dos sols.

-Quant han trobat una forma de substituí, els “microchips” actuals per circuits “fotónicos”.

-Quant el tren d’alta velocitat francès AVE, marca un nou rècord mundial de velocitat, al arribar als 574,8 km/h. (l’any 1945 la velocitat dels avions, en prou feines superaven els 500 km/h.)

-Quant milers de sers humans moren diàriament?, i els diners que podrien salvar les seves vides, els científics, (avalats pels poders econòmics mundials), prefereixen gastar-los, investigant, possibles noves fonts de riquesa.

Josep Maria Sabaté Pena