PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SABADELL - Excaven les restes d'una vil·la romana precristiana en un jaciment de Sabadell

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 11:59
 
 
Les restes d'eines i plats de ceràmica campaniana. Foto: E.A.

Hi han trobat parts d'eines metàl·liques i ceràmica amb inscripcions iberes

EMILI AGULLÓ.
Sabadell
L'excavació arqueològica a tocar de l'església romànica de Sant Pau de Riu-sec, al sud de Sabadell, ha posat al descobert els fonaments d'una vil·la de l'època romana republicana (entre els segles II i I aC). A l'assentament, que es va abandonar a l'edat mitjana, hi han trobat restes de ceràmica de la Campània, i d'arades i eines carbonitzades.
 
 
 

Els treballs de diversos arqueòlegs a l'interior de l'església romànica, on per exemple havien trobat trossos de teules romanes – tegulae – a la dècada de 1980, els feien presagiar que molt a prop hi podia haver restes del període. Però no ha estat fins als darrers mesos que, arran de la urbanització del parc empresarial de Sant Pau de Riu-sec, han pogut ampliar el camp d'acció.

L'excavació, en què ja s'han invertit 800.000 euros, ha deixat al descobert els fonaments d'una vil·la romana que es va començar a construir entre els segles II i I aC, i que, possiblement després d'un incendi, es va refer uns metres més al sud, ja a l'època imperial (I-III dC).

Al primer àmbit, entre els murs perimetrals de còdols i argila, hi han trobat restes de paviments trencats i eines carbonitzades. Hi destaca el tronc de fusta d'una arada, puntes d'eines de ferro, monedes i plats de ceràmica campaniana, caracteritzada per l'envernissat negre. En algunes de les peces, pràcticament senceres, s'hi poden llegir inscripcions en alfabet iber, que farien al·lusió probablement al seu propietari. Malgrat la romanització, els primers pobladors encara no havien adoptat l'alfabet llatí.

 


CONTINUÏTAT EN EL TEMPS

L'assentament, amb una superfície d'uns 6.000 m², va romandre habitat després de la caiguda de l'imperi romà, a les èpoques paleocristiana i medieval. Hi han excavat una necròpolis amb restes de 200 esquelets i una sagrera vinculada a l'església actual, que es va construir al segle XI. També han recuperat sivelles metàl·liques, olles i objectes de terrissa, com ara una guardiola del segle XIII, quan es va estendre la tècnica musulmana de la ceràmica vidriada.


EL FUTUR DEL JACIMENT

Els treballs al jaciment encara han d'aprofundir, sobretot, en la zona medieval. La Generalitat, des del Servei d'Arqueologia i Paleontologia, supervisa l'excavació i ahir, els seus responsables proposaven informalment que els alumnes de la futura llicenciatura d'Arqueologia de la UAB hi puguin fer les pràctiques per la gran proximitat al campus.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_
idcmp=3254415


BULGARIA - ARQUEÓLOGOS HALLAN CARRO DE GUERRA DE 1 800 AÑOS DE ANTIGUEDAD

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:53

 

ARQUEÓLOGOS HALLAN CARRO DE GUERRA DE 1 800 AÑOS DE ANTIGUEDAD
 

Enlace Informativo.-         (esteban rodríguez idrovo) Un grupo de arqueólogos desenterró un carro de guerra de 1 800 años de antigüedad enchapado en bronce, en una antigua tumba en el suroeste de Bulgaria, informó el jefe del equipo de excavación.

“El carro de guerra, de cuatro ruedas, magníficamente decorado, data de los fines del segundo siglo de nuestra era'', dijo Veselin Ignatov a The Associated Press en una entrevista telefónica desde el sitio, cerca de la población sureña de Karanovo, una región de Tracia famosa por sus guerreros, quienes eran reclutados en gran número por los estados griegos de la antigüedad.

Ignatov dijo que los arqueólogos intentan evitar el ingreso de saqueadores, que con frecuencia roban sitios antiguos antes de que los expertos puedan llegar a ellos.

El carro de guerra de madera está enchapado en bronce y decorado con escenas de la mitología tracia. Eso incluye figuras de una pantera en el momento de dar un salto y el grabado de un animal mitológico con el cuerpo de una pantera y la cola de un delfín, dijo Ignatov.

Señaló que el carro, cuyas ruedas tienen un diámetro de 1,2 metros (cuatro pies), fue hallado durante excavaciones en un montículo funerario que se supone era la tumba de un aristócrata traciano, y fue enterrado junto con sus pertenencias.

El equipo también desenterró objetos de madera y de cuero muy bien preservados, algunos de los cuales, según los arqueólogos, podrían ser arneses de caballos. Los restos de los caballos fueron descubiertos cerca del montículo funerario.

En agosto, excavaciones en otra antigua tumba tracia, en la misma región, permitieron descubrir otro carro de guerra de cuatro ruedas. Daniela Agre, arqueóloga de la Academia de Ciencias de Bulgaria, dijo que era el primer carro de guerra totalmente preservado que se había encontrado en el país.

Según la arqueóloga, en previas excavaciones sólo se descubrieron trozos de carros de guerra, debido en general a que los sitios habían sido saqueados. Unos 10 000 montículos de la antigua región de Tracia están diseminados por Bulgaria.

 

 

 

 http://www.puntoporpuntointernacional.com/node/1045?size=preview


Powered by LifeType