L’Esqueix

Un dels coneguts estrets per on s’ha obert pas el Riu Brugent, segons els mapes, és l’Esqueix. El lloc és molt conegut i freqüentat. Tanmateix, el topònim l’Esqueix, anomenat literàriament “l’Escletxa” per en Josep Iglésies, fa referència a un pas en el cingle per on hi passa un important camí d’antany, el que comunicava el Pinetell amb els masos de Cabrera i Mont-ral i, que després de l’aiguat del 1994, ha quedat incomprensiblement arraconat . El pas s’ha mantingut perfectament accessible des de la llera del Brugent. Però l’accés des del Pinetell està menjat per la vegetació surgida després del gran incendi que afectà la zona. Sembla que des dels actuals propietaris de cases del Pinetell, afavoreixin aquest oblit dels camins que ixen del llogaret. Almenys, és la meua impressió. I potser, veient la gernació i la brutícia a baix el riu, deuen fer ben fet.

Entrant per baixar l’Esqueix (o l’Escletxa).

El toll des de la eixida de l’Esqueix

La Roca i el Pas de l’Esqueix

El riu i la Roca de l’Esqueix

El toll de l’Esqueix

També vegeu aquesta entrada al blog germà, amb un bell relat de caire romàntic del gran mestre Josep Iglésies i Fort.

Posteriorment, arribats l’any 2015, l’Ajuntament de la Riba i el de Mont-ral, amb calerons de les ajudes per als Espais Naturals, han desnaturalitzat l’espai, tot construïnt una passera mig penjada amb anclatges a la roca, per explotar aquest espai pel bé dels seus interessos particulars, legítims tot sigui dit, seguint la moda dels “caminos naturales”, que es va iniciar a Prades i a Alcover.

Quant a rafefe

Caminant per vells camins oblidats de les Muntanyes de Prades
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a L’Esqueix

  1. Francesc Rubí Barcons diu:

    Hola Rafefe
    En la sortida comentada abans vam poder baixar molt bé des del Pinetell fins l’Esqueix o escletxa. Ara be, alguns visitants són ben porcs i inconscients, que deixen anar les seves necessitats fisiològiques a la vora o al cami mateix, i per tal que es vegi be on ho han fet, tenen cura de deixar-hi el paperet blanc amb el qual s’han eixugat. Que poc costa dur una bosseta de plàstic i endur-te els teus papers!

    Enhorabona per la tasca que fas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *