Camins oblidats

Dels centenars de camins que han existit, avui en dia molts han desaparegut. Alguns dels camins principals que comunicaven pobles, llogarets, masos han estat bandejats per pistes. Altres camins que feien drecera, s’usaven pels ramats o per feinejar al bosc van deixar d’ésser útils.

En el mapes d’avui en dia sols n’hi apareixen una tria, confosos amb pistes i rastres fotointerpretats.. Alguns camins han estat seleccionats i han estat marcats i pintats per a què els senderistes els puguin seguir, fent que es dificulta més encara la pervivència dels altres camins, paradoxalment.

N’he visitat i revisitat alguns d’ells, pocs a pesar meu. Són un bonic patrimoni que, tot i això, encara perdura amagat com està. Juntament a ells, hom hi pot trobar restes de carboneres, cabanes i casetes, abrics i coves apariades, fontetes i cisternes perdudes, marges que aguanten i altres que cauen.

El patrimoni mig perdut al conjunt de les Muntanyes de Prades és molt ampli i variat. Descobrir-lo i registrar-lo és una feinada immensa i inabastable actualment.

Des d’ací, es pretén compilar i cartografiar camins més o menys importants que avui resten oblidats. La planimetria d’aquests camins les posem a disposició de qui li pugui convenir. Malauradament, algun camí recuperat ha servit pel pas de motos que han erosionat en poc temps els pocs empedrats que hi perduraven. La inoperància del servei públic que haurien d’esguardar aquest patrimoni al Baix Camp és, doncs això, totalment inoperatiu. En els darrers temps, la  degradació de camins vells del termes d’Arbolí, Alforja i Vilaplana ha anat en augment i les trialeres que s’hi van formant són cada cop més fondes.

Així, queden registrats aquests camins oblidats amb la intenció de recuperar la seva memòria i el seu traçat en el possible, per a què, quan toqui, es puguin recuperar i tornar a transitar-hi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *