6 Gen, 2013

El Mas del Puço del Cingle i el Portell del Marrà, a la Mussara

A l'extrem ponentí de l'antic terme de la Mussara, ja ben bé sobre Alforja, i en la cingla, això és el lleu replà existent entre el cingle roig i la primera paret calcària, es troba aquest mas. En concret, es troba a l'extrem meridional de la Mola, que és un dels sortints dels majestuosos cingles d'Arbolí i de la Mussara, que miren cap al Camp.

El lloc on està situat el mas té un microclima que l'ha afavorit en èpoques passades més fredes: resta a recer del vent de serè, fora de l'abast de la Peluda, la boira mussaranenca que s'ajeu a dalt de la serra, i està orientat cap el sud. Tanmateix,el terreny és migrat i la font important més propera, la Font de la Pedrola, cau a certa distància del mas.

L'accés al mas pot ser per camí de la cingla, que es tracta d'un camí ben tapat per la vegetació. Un altre accés és des de l'altiplà de la Mola pel Portell del Marrà. Com diu Ramon Amigó en el llibre Els topònims del terme municipal i poble de la Mussara (1963): "En cap altra ocasió no hem vist portell més estret i més llarg alhora. És com una fissura profunda i estreta al capdamunt del cingle; el seu fons és inclinat amb l'extrem més baix mirant al mas esmentat i amb l'altre a nivell del Pla de la Mola. La seva amplada és només suficient per al pas d'un home expedit. Actualment és molt poc freqüentat, però segueix tenint molta anomenada."

Personalment, crec que Ramon Amigó exagera a l'inici, però cal conèixer aquest pas, un racó de món per no oblidar.

Finalment, com diu el mestre Amigó, i va escriure el seu mestre Iglésies, cal escriure "Puço" amb "Ç": el nom ve de la masculinització de Puça, un renom de la Mussara. La toponímia de l'ICGC ho transcriu com a "Pusso".

 

 
 
 
 
 
Una pedra de molí?
 
 
La balconada de davant el mas, que guaita al Camp.
 
 

 

La punta que assenyala el Portell del Marrà, que queda a la seva dreta segons la imatge.

El Portell del Marrà, des de l'extrem del Pla de la Mola.

El Portell del Marrà des de l'extrem inclinat, vora del Mas del Pusso del Cingle.

El Mas del Pusso del Cingle, amb Alforja al fons, des del capdamunt del Pla de la Mola.


 
Comparteix: