Onze de Setembre

12 Setembre, 2008 13:36
Publicat per amanye, discursos

Reproducció del discurs fet al Parc del Pescador de Cambrils amb motiu de l’Onze de Setembre 

Bona diada a tothom, 

Voldria aprofitar l’oportunitat que em dóna l’Ajuntament (a qui li agraeixo) de parlar davant de tots vosaltres per fer-vos una reflexió sobre la cultura i la identitat justament en un 11 de setembre. Tenint en compte que els discursos d’enguany estan marcats pel finançament, d’aquesta manera varien una mica. 

Les comunitats culturals expressen la seva singularitat a través de la cultura, de la producció cultural, del desenvolupament d’un mercat cultural i, esclar, també del consum cultural.  

Però hi ha encara un altre factor molt important que és el que podríem anomenar punt de vista, els integrants d’una mateixa comunitat cultural també ens identifiquen per una mateixa manera de mirar. Diguem-ne una mateixa plataforma des de la qual es mira el món.  

Des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació estem intentant ajudar a la societat civil, per entendre’ns, en la la recuperació o la reconstrucció de l’espai català de cultura i comunicació.  La construcció d’aquest espai i de la fonamentació d’un punt de vista singular i peculiar de veure el món ha d’anar també acompanyada dels llenguatges amb els quals es vehicula i aquests llenguatges només es poden crear des de la societat, des de la col·lectivitat, des de les relacions, de les xarxes i dels vincles. És per això que és un bon moment perquè des del catalanisme popular convidem la nova ciutadania que ens arriba del món global a incorporar-se al país a través de la cultura.  

Per això és tan important tenir en un món global la capacitat col·lectiva de reassignar sentit a allò que ens arriba des de la cultura de masses des del nostre punt de vista, la nostra manera de mirar. Això vol dir que la nostra manera de mirar es pot trobar també per exemple en el hip-hop, que no és un ball de la tradició autòctona. És més, en la mesura que assignem la nostra manera de mirar i el nostre llenguatge a les propostes que ens arriben de la globalitat continuarem preservant la nostra singularitat. Ens haurem apropiat d’un producte cultural que ens era aliè col·lectivament. 

Ja per acabar, convidar-vos a aquesta apropiació de la cultura global i a preservar i a sumar persones a aquesta manera de mirar, aquest punt de vista i aquests llenguatges nostres per mantenir la nostra singularitat. Per continuar sent nosaltres mateixos. 

Moltes gràcies i Visca Catalunya!

1 Comentaris | 0 RetroenllaçOs