La historia de la burra Esmeralda y de su dueño, Jenaro

13 Juliol, 2006 23:32
Publicat per bego, Escric

Jenaro Salazar tienes los ojos pequeñitos. Tan pequeños que sorprenden i no puedes quitarles la vista de encima. Todo él es auténtico, con sus arrugas, con su bastón de rama, con su boina...No para de hablar... Habla y habla sin parar y contando una y otra vez que su burra, Esmeralda, cargó un sábado con 120 niños “pa darles una vuelta” y pudo con todos ellos “eso sí, tardamos más de una hora”.

Sube a los niños de tres en tres. La burra, encantada, se pasea coqueta por el jardín del Vilar Rural de Cardona. Es una de sus principales atracciones, no sólo por el paseo, sino porque todos los niños, sin excepción, buscan zanahorias en el huerto para darle de comer. ¡Y no pierde la forma, la burra coqueta! Ella sigue tan peripuesta cada mañana a pesar del atracón.

La burra Esmeralda es, evidentemente, la principal atracción del Vilar, uno de los tres hoteles que hay actualmente en Cardona. El turismo es, precisamente, un yacimiento laboral de futuro para los vecinos. Y digo de futuro porque Cardona tiene grandes posibilidades como destino familiar aunque debe tener ambición para aprovechar esa oportunidad.

Turismo, para sustituir a la mina, esa mina que Jenaro cerró un 9 de noviembre, en 1990. Una mina de la que sacaban hasta 8.000 toneladas diarias de sal trabajando, en las galerías más profunda, hasta a 45 grados de temperatura.

“Yo fui minero 44 años, siete meses y nueve días”, dice Jenaro. Bueno, la verdad es los 44 son ciertos, el resto, no lo recuerdo exactamente. Lo que sí recuerdo es que lleva la cuenta al dedillo. ¡Menuda cuenta! La cuenta de toda una vida.

Ahora Jenaro cuenta las vueltas que los niños dan a lomos de su burra, mientras su nieto recoge las toallas de las habitaciones del Vilar y las lleva a la lavandería, durante las horas en que no trabaja de pinche de cocina.

Ambos, Jenaro y su nieto, son dos personas de esas cuya historia puede llegar a ser el reflejo de la de todo un pueblo. Ya no hay mineros en Cardona, pero los turistas siguen bajando a la mina...desde el Vilar. Y ojalá lo sigan haciendo....

1 Comentaris | 0 RetroenllaçOs
 

Molts canvis en poc temps

13 Juliol, 2006 01:52
Publicat per bego, Escric

Fa dies que no escric al bloc, molt de temps. Un amic m’ho va fer notar fa poc. I com diu també el meu “jefe” un bloc que no es manté habitualment no té cap sentit.

I fa dies que no l’actualitzo perquè la veritat és que en els darrers dos mesos m’ha canviat la vida radicalment i el meu temps ha estat escàs per poder escriure.

En primer lloc es va morir el meu germà, d’això si que he escrit, i en segon he anat a treballar a Barcelona amb el que, des del 15 de maig, és el nou conseller de Governació i Administracions Públiques del Govern de Catalunya. Estic molt orgullosa de poder estar al gabinet de Xavier Sabaté. Ha estat sempre un gran polític des dels diferents llocs de responsabilitat que ha exercit i ara és un gran Conseller.

Ell m’ha ensenyat a ser conscient del privilegi que suposa poder treballar en un Govern progressista que té per objectiu construir un país millor i amb més oportunitats per tothom. I també he aprés amb ell que la feina necessita de molt d’esforç i treball diari i que cal fer-la amb ganes, passió, responsabilitat i honestedat, perquè sense aquests elements les coses no surten.

Han estat dos mesos de vertigen. Molta feina feta i molta feina per fer. M’he sentit molt orgullosa de participar en el procés de muntatge del referendum sobre el nou l’Estatut de Catalunya, perquè va ser un moment històric i sentir que has fet una petitíssima aportació perquè tot surtís bé doncs és quelcom que de ben segur que explicaré als meus nets si els tinc un dia. Però també em sento molt orgullosa de recórrer cada setmana un bon grapat de municipis de Catalunya i conèixer les seves realitats tan diferents.

Vivim en un país divers que enamora i amb una gent fantàstica que sempre fa que ens sentim ben acollits. Les, Sabadell, Constantí, el Pont de Suert, Santa Coloma de Gramenet, El Vendrell, Sant Cugat Sesgarrigues, Girona, Castellar del Vallès......em deixo molts dels muncipis visitats i encara més dels que hem de visitar i que ja els tenim en agenda....Per conèixer la realitat del país s’ha de trepitjar i així ho fa no només el conseller Sabaté, sinó tots els membres del Govern.

La veritat és que en aquests dos mesos m’he dedicat molt a la feina i he destinat el meu escàs temps lliure a les meves filles. Per cert amb elles vaig estar el cap de setmana a Cardona, on vaig conèixer personatges molt curiosos, com Jenaro, ex treballador de les mines de sal i el vigilant que va tancar definitivament les portes de les mines el 1990. Ara té una burra que s’anomena Esmeralda amb la que fa feliços a molts nens cada dissabte....però això ja ho explicaré un altre dia. En resum, que la meva vida ha canviat molt tot i que vull tornar reprendre projectes com aquest bloc i també tornar a trucar als amics, que els tinc una mica abandonats. Prometo esmenar-me. ;-)

Comentaris | 0 RetroenllaçOs