PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - Acord per a estudiar la basílica visigoda de l'amfiteatre romà de Tarragona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 11:23

 

L'Ajuntament de Tarragona ha acollit aquest divendres l'acte de signatura pública del conveni marc de col.laboració entre l'Ajuntament, l'Arquebisbat de Tarragona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica per a l'estudi de la basílica visigoda de l'amfiteatre romà. El conveni marc inclou un primer acord específic de col.laboració que permetrà la realització de les primeres actuacions abans de finals d'any. Aquestes consistiran en la realització de sondejos estratigràfics, prospeccions geofísiques a l'interior del temple i l'ampliació de la documentació gràfica de les dues esglésies conservades en l'arena.

 

L'acte de signatura s'ha fet al consistori tarragoní
 

 

Hi ha estat presents Rosa Maria Rossell, tinent d’alcalde i consellera coordinadora de l’Àrea de Cultura, Patrimoni i Ensenyament; la Dra. Isabel Rodà, directora de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, i Mn. Joaquim Fortuny, vicari general de l’Arquebisbat de Tarragona.

L’Amfiteatre de Tarragona, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, és un immoble de propietat municipal i serà properament objecte de diverses actuacions de condicionament i rehabilitació arquitectònica per a les quals seran necessàries diverses intervencions arqueològiques que permetran potenciar la recerca científica i la dinamització i projecció social a través de diverses actuacions de difusió ciutadana.

Les tres institucions han considerat positiva i fructífera la col•laboració per tal de sumar esforços en projectes comuns que afavoreixin i incrementin l’arqueologia, la museografia i la cultura de l’Amfiteatre romà i la basílica paleocristiana que s’hi conserva en memòria del martiri de Sant Fructuós i els seus diaques.

 

 

http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=41594

PERU - Descubren un friso esculpido hace 5.000 años al norte de Lima

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 01:49

 

 

 
 
 
Friso esculpido hace 5 mil años en el complejo de Vichama, al norte de Lima. Foto: Ruth Shadi

 

Friso esculpido hace 5 mil años en el complejo de Vichama, al norte de Lima. Foto: Ruth Shadi
Imagen: Agencia EFE

 

Un friso esculpido de hace unos 5.000 años fue descubierto en el complejo de Vichama, unos 120 kilómetros al norte de Lima, por arqueólogos del Proyecto Caral-Supe.

Según una nota de prensa del proyecto, la parte más notable del friso es la que representa una mano humana que sostiene un objeto parecido a un cuchillo o un huso para hilar. La parte expuesta de la mano mide 23 x 20 centímetros, y el instrumento tiene 35 centímetros de largo por un ancho de 20 centímetros.

Los arqueólogos se inclinan por la tesis de que este friso podría estar asociado a actividades ceremoniales y concretamente representaría una escena de sacrificio o ritual, y lo datan en unos 5.000 años de antigüedad, lo que le situaría entre los más antiguos de América.

El complejo de Vichama tiene una extensión total de 136,3 hectáreas, situadas en la margen derecha del río Huaura, donde se han identificado varias construcciones monumentales ubicadas en doce montículos, entre ellas algunos edificios piramidales, cinco cementerios y otras construcciones menores.

La nota precisa que Vichama estuvo dentro de las llamadas "redes de interacción de Caral", la civilización andina más antigua de la que se tiene constancia y que se desarrolló entre los años 3.000 y 1.800 antes de Cristo.

 

 

http://www.ecuadorciencia.org/noticias.asp?id=7983&fc=20091008

Powered by LifeType