EL VENT DE DALT

24 Gener, 2007 19:02
Publicat per josepro, General

El vent es conseqüència del moviment de l ‘aire i es produeix quant aquest es desplaça des de zones d’ altes pressions o zones de baixa. Bàsicament , això es lo que determina els vents dominats a una zona o a un altra .Tot i això hi ha molts altres factors que determinen o influeixen en la seua intensitat , periodicitat i altres.

Aquesta definició , molt elemental , del vent, em serveix avui d ‘inici al Nostre Mati per parlar d’ aquest fenomen tant característic i habitual a les terres del sud de Catalunya i que aquesta nit ens ha tornat a visitar amb força .

A les Terres de l ‘Ebre coneixem ben be el vent , especialment el que ens arriba des de el Nord Oest , tot i que col·loquialment aquí el coneixem pel Vent de Dalt. Un vent que ,com diuen que passa també a terres empordaneses, pot ser influeix a forjar els nostres caràcters d’ una manera molt específica , si es que la meteorologia te influencies en aquest camp .

Un vent que anirà molt be per fer caure les darreres olives rebels que queden a les nostres planes i per netejar l ‘atmosfera de la contaminació acumulada pels dies d’ anticicló .

Un vent que ens marca la “cella” , com diem per aquí als núvols arrapats a dalt el cim de Caro.

Un vent al que ens hem tingut que adaptar al decurs dels segles , amb les plantacions d’ oliveres fortes i resistents .Centenàries i algunes mil·lenàries ,sostén i supervivència dels nostres pagesos avantpassats i que van tenir que protegir amb les característiques “valones” per evitar que foren arrencades en un cop de vent de dalt .

Pot ser la gent d’ aquesta terra som un poc com aquestes oliveres. Fortament arrelades al nostre fet diferencial ,costums i tradicions. Segur que entre els lectors o entre els oients , en trobaríem molts que veuen com jo ,amb preocupació, com estan entrant , cada cop amb mes insistència altres vents de canvi, molt mes perillosos i violents que el nostre Vent de Dalt.

Especuladors de totxana i maó. D ‘aigües i aiguamolls .De mandarines i taronges. De gegantins ventiladors i residus tòxics.....per a que seguir. Tots sabeu el que vull dir.

El que no se , és si les “valones” d’ avui , aquells que es proclamen com a defensores dels pobles , ens serviran en aquest cas per poder resistir els embats , sembla que imparables , d ‘aquests altres vents.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs