Quan arriben èpoques electorals sorgeix en alguns àmbits el tema de la famosa llei d'Hont i el seu repartiment, els recomptes ajustats que decanten cap un o altre partit l'escó. Ho veurem aviat a Galícia i al País Basc.
És un depropòsit i una injustícia de tenir més vots i menys escons, perquè la llei d'Hont es regeix per unes normes que, en base a compensacions, acaben resuntant molt poc proporcionals. Un diputat per la demarcació de Barcelona requereix un nombre molt més elevat.
Però no és aquesta l'única qüestió que urgeix tenir una llei electoral pròpia, que, dit sigui de passada, en tots els anys de democràcia res no ha impedit que la poguessim tenir, res més que la manca de voluntat o d'interès per a fer-la. El nostre Parlament està perfectament legitimat per tirar endavant una llei d'aquestes característiques.
I, si no la fan els polítics, la ciutadania disposa d'una eina per proposar-la. Es tracta de la INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR, un mecanisme legal pel qual la ciutadania pot proposar al Parlament un text legal si aconsegueix els avals preceptius.
Aquest dilluns, la Comissió Promotora, formada per socis i sòcies de
Ciutadans pel Canvi,
ha registrat aquest dilluns al Parlament de Catalunya
la ILP de Llei Electoral de Catalunya
que es proposa que el nostre sistema electoral sigui:
La Proposició de Llei pretén millorar la qualitat del sistema democràtic, fent que el sistema electoral:
• doni més capacitat de decisió als electors: a través de les llistes desbloquejades amb vot preferent
• sigui més proporcional: que tots els vots comptin igual, sigui quina sigui la població dels electors
• premiï la participació: garantint un Parlament d'un mínim de 120 escons i incrementant els escons fins a 150 a mesura que s'incrementi la participació
• sigui més transparent: proposem una Sindicatura Electoral que vetlli pels drets dels electors
Per saber-ne més, us convido a llegir l'APUNT de Toni Comín d'aquesta setmana.
(Segueix)