L’enigma del Grau d’en Saura

El coneixement que tenim dels vells camins, en el cas que ens ocupa de les Muntanyes de Prades, però que segurament es pot aplicar arreu de les muntanyes del nostre país de parla catalana, ve fixat per una mena de clixé fixat en un moment determinat. Es fixen uns camins i uns noms. Altres cauen en l’oblit i la natura canvïa la seva fesonomia.

En el cas dels noms, és més difícil de copsar quin fou el nom originari. Els noms es van succeint tal com van passant les generacions, però alguns, ben interessants, resten des de l’edat mitjana ben vius encara, potser amb les arrels posades en l’antigor.

Altres són desplaçats. I el cas del Grau d’en Saura en podria ser un.

Actualment no hi ha confusió del camí que dóna nom. Un pal indicador de la Secció Excursionista del Reus Deportiu i els cartells de l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant així ho indiquen sobre el terreny.

Tanmateix, les guies excursionistes de 1930 i 1960, el mapa excursionista del 1967 i el llibre “Noms de lloc i de persona del terme de Prades”, del 1985, de Ramon Amigó, no fan referència al camí que assenyalen les nostrades entitats. Però em sobta que no ho tracti igual en Ramon Amigó al llibre “Siurana de Prades” del 1995, que inclús canvïa les referències del lloc per on passa.

La descripció més acurada és segurament la de la Guia del 1960 que hi passa en 2 itineraris i ofereix una exacte descripció. Us remeto a la obra que, en resum, descriu:

 • El camí vell de Cornudella a Capafonts. Seria el que actualment s’ha rebatejat com a “grau d’en Saura”. El camí davalla en direcció Cornudella de Montsant tot passant per la Font de la Vena.

Font de la Vena

 

 • Grau d’en Saura. És el camí vell que puja del Mas d’en Lluc tot passant per la Font del Grau d’en Saura o del Boix (actualment rebatejat com a Grau d’en Llop).

Font del Grau d’en Saura o del Boix

Tal com assenyalen la guia excursionista de 1960 i el llibre “Noms de lloc i de persona del terme de Prades”, el Grau d’en Llop queda a poca distància més al N, i es tracta d’una escletxa practicable però sense camí que hi transiti.

Si prenem com a referència les fonts esmentades i la direcció que pren cada camí, crec que es podria afirmar que estem en un error de nomenclatura, per desplaçament.

Això sí, difícil d’arreglar…

Quant a rafefe

Caminant per vells camins oblidats de les Muntanyes de Prades
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a L’enigma del Grau d’en Saura

 1. magda diu:

  I parlan de camins oblidats d’aquestes Muntayes de Prades, que hi ha alguna resenya del grauet de la Perdiu?? Salut. Gracies

  • rafefe diu:

   Ho sento molt però no tinc coneixement d’aquest grau. El nom pot correspondre a un antic renom de Prades o a un actual renom de Siurana. Pots dirigirte a l’Associació d’esxcursionistes de Cornudella. Segur que t’informaran correctament. L’únic que se m’acudeix és que pot correspondre amb en grau que a Prades es coneix com el d’en Llop, que tinc pendent de passar-hi encara. És sols una hipòtesi.

   • magda diu:

    Molt bon dia. No . No es el del Llop. Nomes n’habia llegit al llibre de Ramon Amigo , d’aquest grau. Inclus hi ha una fotografia. Pero no explica be, la seva situacio. Per alli aprop hi ha el del Heura(una mica netexat) recientment, el del Juliver i el del Llop.Pero aquest que n’habia sentit parlar a alguna persona de Siurana , ja d’edad…encara no l’he pogut trobar. Continuare buscant. Gracies. Salut i muntanya!!!

    • rafefe diu:

     Gràcies per l’interessant resposta. Per cert, el grau d’en Llop, on l’ubicaries?

     • magda diu:

      Nosaltres li deiem grau del Llop, el que es troba pararel i despres del grau d’en Saura, parlant com si anesem caminant direccio Prades. I mes amunt trobem el bonic grau del Heura, el de les Torres i ja
      despres arribem al Pla de la Guardia. Uns terrenys que amaguen racons sorprenents!!!

    • rafefe diu:

     He vist al web la foto que deies. Diu el peu de foto, que la imatge és d’en Pere Alegre, que no sé si encara és el guarda del refugi de Mont-ral. Sort!

 2. Lluís maria diu:

  hola Magda…jo crec que he trobat el Grau del Perdiu. Al mapa de Piolet pinta aproximadament el camí que hi accediria per la part de baix, però no hi dona sortida. Jo he localitzat la part de dalt i la de baix però encara no hi he pogut passar doncs està una mica brut…estem en el tema. Per confirmar-ho he pogut fer unes fotos iguals que les que figuren en aquest bloc. A veure si el podem obrir i el dic algo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *