Amanda Ulldemolins analitza en dos articles el paper del tortosí en els mitjans de comunicació i l’ensenyament

Amanda Ulldemolins Subirats l’any passat va presentar la tesi doctoral Grau d’integració del tortosí en l’estàndard planificat i difós pels mitjans de comunicació i pel sistema d’ensenyament. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, 2018.

Ara amb pocs mesos de diferència ha trets dos articles que divulguen alguns dels aspectes estudiats a la tesi i ho fa en dos revistes de gran presitigi.

Ulldemolins Subirats, Amanda.
Els cavalls de batalla de l’estàndard occidental“.
Els Marges, 118 (primavera 2019), p. 64-83.

Aquest estudi es basa en l’anàlisi de l’ús dels demostratius este/aquest, etc., els possessius meua/meva, etc., i del numeral femení dos/dues, en les intervencions de tres locutors tortosins en el Telenotícies de TV3 i en les lliçons de vint-i-nou mestres de primer de primària de vint localitats al nord i sud del riu Sénia, a tots els quals també es va fer una enquesta.

L’ús fragmentari de les varietats territorials estàndard per part dels periodistes tortosins i la vehiculació de les solucions prioritàries per les respectives acadèmies dels ensenyants catalans i valencians són algunes de les conclusions d’aquest interessant estudi.

 

Ulldemolins Subirats, Amanda.
Integració dels dialectes occidentals a l’estàndard formal televisiu“.
Llengua & Literatura, 29 (2019), p. 7-30.

En aquest altre article, Ulldemolins aborda la presència de la varietat nord-occidental en els mitjans de comunicació audiovisuals de Catalunya amb l’estudi del model de llengua de sis periodistes occidentals que participen en els Telenotícies de TV3.

 

Quant a locel

CEL és una associació, que naix de la iniciativa d'un grup de filòlogues i filòlegs, oberta a totes les persones i entitats interessades en la llengua i la literatura. L'àmbit d'actuació del CEL abraça les comarques centrals del Països Catalans (Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat), un territori amb vincles lingüístics i culturals comuns.
Aquesta entrada ha esta publicada en estudis, Maestrat, Montsià, publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.