Ja ho havia sentit dir per les espanyes: '...i  vosotros, con las torres humanas, pobres niños...', tot referint-se a la canalla que les Colles Castelleres empren com anxaneta.

 

 

 

Des de que al Parlament es va prohibir la "fiesta",  l'argument que més fan servir, per fer-nos passar per demagogs, és el fet de que la prohibició no afecti als Bous del Baix Ebre i Montsià, i potser tenen raó, més que res quan veus el 'bou embolat'.

 

 

 

 

Jo entenc que per la gent del sud de les Terres de l'Ebre forma part molt important de la seva Festa Major, per no dir que a molts pobles n'és l'atractiu principal, llavors els seus temors i nerviosisme, vers a que tot plegat els acabi afectant, és normal.

Reconec que a moltes de les activitats que es fan, l'animal no pateix o no se l'hi infringeix dolor (baquetes, 'capllaçat', 'retalladors', bous a la mar...)

 

 

 

 

Però, tot i que no se li practica, com a la 'fiesta',  la mort, ni una tortura llarga i cruel com van dictaminar els experts durant l'avaluació de la ILP que després s'aprovaria. Amb el 'bou embolat' hem de fer una mica d'autocrítica i reconèixer que la bèstia ho deu passar malament, tot i que procuren no prolongar massa 'l'embolada' (de vint minuts a mitja hora), segons m'han explicat.

 

Des de el prisma dels 'animalistes' tot és el mateix, i tot i que ells van presentar la ILP sense barrejar-hi el fet polític i/o nacional, no ens enganyem, els Diputats, al Parlament, la majoria si que ho va fer en aquest sentit. Jo ho vaig celebrar.

 

 

 

 

I ara volen 'blindar' els bous ebrencs, perfecte, però si volem fer creure que es va prohibir per la vesant dels animalistes, dels que no comparteixo moltes coses*, no te massa sentit dir que la bèstia embolada no pateix.

 

El que més greu em sap, és que els que ho defensen, facin servir, també, aquest argument tan absurd de la canalla a les Colles Castelleres. Pobre nen, quina plorada si li diguessin que no pot fer de Casteller amb a la seva colla! A més a més ens  estem barallant entre tarragonins, o entre catalans (ja sé que molta gent allà baix no se  sent massa tarragonina), però si us plau, no ataqueu Els Castells, que és una tradició que ens sentim nostra TOTS els catalans.

 

 

 

 

Dit això, també vull expressar aquí, que no se pas si era el moment més adient de prohibir els toros a Catalunya, tot i que ho vaig celebrar com he dit abans. Tornant a la problemàtica,  els primers afectats son els bous a l'Ebre, però que passarà ara amb la candidatura dels Castells com patrimoni cultural de la humanitat, poden tenir en compte tot el que s'està dient?

 

 

 

 

 

I amb la festa de foc i pirotècnia (Sant Joan, La Patum de Berga, Correfocs...), que passarà ara que Europa s'hi vol posar dura?

Pot el nostre prohibicionisme, girar-se contra nosaltres? Tan debò que no.

 

 

Alins. Nit de Sant Joan: la màgia de les falles a la Vall Ferrera http://vallferrera.blogspot.com/2010/06/nit-de-sant-joan-la-magia-de-les-falles.html

 

 

 

 

* No em sembla bé que prohibissin les tradicionals matances del porc casolanes, o les exhibicions cinegètiques (falcons caçant), aixì com d'altres fites que han aconseguit els animalistes aquí a Catalunya, entre poc i massa!

 

                                                                                     Robert Castells Ferrús

 


 
Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • E-mail
  • Google
technorati tags: , , , , ,