17.02.08

El Carnaval de La Riera: Qualitat o quantitat?

Publicat a General | 20:18

Des de fa uns anys el carnaval del poble, que sempre s’avançava una setmana abans del dia de Carnaval pròpiament dit,  s’anava mantenint amb els seus alts i baixos amb la participació i bona voluntat de la gent del poble, que al cap i a la fi eren  els que es disfressaven i mantenien viva la flama de la festa. S´ agrupaven  en unes quatre o cinc comparses, hi havia un  rei carnestoltes, un discurs digne des del balcó de l’ajuntament  i una  tradicional rua pels carrers del poble acompanyada per una xaranga. A l’endemà rua infantil i espectacle al acabar.

Enguany el carnaval ha fet un canvi no sabem si a millor o pitjor. Vosaltres mateixos ho jutjareu...
Per començar sembla que  no hi havien gaires ganes de cel.lebrar-lo per part dels responsables Municipals, però al final  van decidir fer-lo una setmana després del dissabte de Carnaval.  Per aquest motiu es van  publicar uns cartells  anunciant la rua i els incentius que donava l’ajuntament per a participar-hi. En els cartells s’anunciava el recorregut de la rua que en principi era com sempre s’havia fet, pels carrers del poble.
Al cap d’una setmana  va aparèixer un altre cartell on s’especificava un canvi  inesperat del sentit de la rua. Ara la rua es feia pel vial de la sèquia, amunt i avall,  i no pels carrers del poble. Per què? Doncs per que hi havia una carrossa forastera que no hi cabia pels nostres carrers i cuita corrents els responsables municipals van decidir caviar sense solta ni volta el recorregut de la rua. La cosa no estava ja prou desvirtuada que a l’ajuntament no se li ocorre fer res mes que donar uns entrepans el dia de la rua per a totes les comparses foranies participants, per tal de quedar bé,  oblidant-se de  les comparses de La Riera. La indignació entre les comparses del poble  va ser  evident. Es a dir, que el nostre equip de govern prioritza la gent de fora  abans que els de La Riera, canviant el recorregut de la rua i donant entrepans a les comparses foranes.
I els de La Riera què...? Són els que  any rere any han mantingut el carnaval viu, amb les seves disfresses i el seu esforç per dur-les a terme i ara són els grans oblidats!

El dia de la rua, dissabte 9 de Febrer, al vial, prop de les hortes   feia un fred que pelava, era  un comentari força  comú en  totes les comparses participants i espectadors. Si la rua s’hagués fet per l’interior del poble, com sempre, de ben segur que  la sensació de fred no hagués estat tant acusada. La rua va iniciar-se al “segon arbre” amb un considerable retràs posterior a la repartida de confeti i de les bosses de menjar per part dels responsables municipals. A l cap d’una estona, la rua tornava a encallar-se per que segons sembla hi va haver la lectura del pregó del Rei Carnestoltes (lectura no anunciada en els cartells) a la baixada dels “Quatre cantons”. Val a dir que tant el Rei Carnestoltes com el pregó van passar desapercebuts per tota la gent.
El pregó fou curt i lamentable. En dos minuts es van dir tantes bajanades sense sentit, ni gràcia, caient al final, en  una fàcil  barroeria  faltant al respecte a persones concretes i a col·lectius  del poble. Qui va fer aquest pregó segurament és una persona de fora del poble que no coneix la realitat del nostre municipi. Tant ell com qui el  va encarregar,  l’equip de govern en aquest cas, també n’és responsable d’aquesta barroeria. Com anem veient, la incultura, la insensibilitat  i el poc saber fer vers  les entitats i la gent  de La Riera es evident. Aquests representants municipals estan a l’alçada del càrrec que ocupen?

La cosa no s’acaba aquí, quan la rua va arribar al final del vial i les carrosses feien la volta per tornar a baixar vial avall, la desbandada fou general i el desordre, si es que en algun moment  de la rua hi va haver ordre, fou notori. Arribat a aquest punt, vàries comparses de La Riera van decidir fer un tros de rua per dins el poble,  en protesta  contra la rua imposada  per l’ajuntament. A l’abandó de les comparses de La Riera sen n’hi va solidaritzar una de fora i tots junts fent rua ,  es van arribar fins al Casal.

És llàstima que per una mala organització, poc criteri i que, com sempre,  manca de sensibilitat dels responsables municipals es desaprofités una oportunitat de reactivar el Carnaval del poble. La participació fou acceptable si parlem de comparses forasteres que van rendibilitzar les seves disfresses venint al Carnaval de La Riera, però tot el contrari  si ens fixem amb quanta gent del poble hi havia disfressada. Les menystingudes comparses de sempre.

Quin model de Carnaval vol el poble? Quina justificació hi ha per no donar entrepans a les comparses de La Riera? Cal supeditar la festa del Carnaval a la gent que de fora i canviar el recorregut de la rua? Com ho  justificaran  el desordre i la manca d’organització de la festa? Com es permet dir bajanades sense sentit, ni gràcia, faltant al respecte en un discurs de Carnestoltes?
 
Perquè, sincerament ens preguntem que feia  el Sr. Alcalde a dalt del seu tractor i amb una perruca platejada tancant la rua? Es pot considerar una comparsa? A ell li va tocar entrepà?...
Populisme barat! L’equip de govern  ha de donar comptes al poble d’una festa que s`els va escapar de les mans.


Què proposem?

- Parlar amb les entitats i que alguna d'elles, el grup de joves per exemple, s'encarregués d'organitzar la comparsa del rei carnestoltes.

- Mantenir íntegrament el recorregut tradicional per l'interior del poble, especificant en les bases per a poder participar l'alçada i amplada màxima de les carrosses.

- Si hi ha diners per repartir bosses de mejar, doncs, que es faci per a tothom.

- Recuperar l'espectacle infantl al final de la rua infantil, ja que molts pares, mares i nen l'esperaven.

Aquí teniu el pregó de la Riera de Gaià:

 

Comparteix: