El camí de Mont-ral a Cabrera i al Pinetell

Les vicissituds d’aquest camí no li han estat molt propícies, podríem dir: va caure totalment en l’oblit, pel ja abastament comentat despoblament de la muntanya. Una altra raó el va afectar de ple: una de les nombroses pedreres de pedra lloera es va obrir en aquells verals i un bon tram de camí desapareguè en l’explotació i una altra sota l’abocament del rebuig.

De fet, potser va ser reposat per una pista perimetral de la pedrera que també va ser utilitzada per desemboscar quan es van produir les darreres grans tallades de bosc.

L’inici del camí és ben conegut: hi transita el randoneé GR-7 que tot passant per damunt de la Font de Mont-ral, surt cap a llevant. Quan l’itinerari pedrestre i motoritzat gira a la dreta, el camí segueix més o menys al recte; aviat queda emmarcat per marges de pedra, com els camins d’abans.

Creuada la carretera de Capafonts o del Tossalet, va descendint pel vessant del Barranc dels Esclots, pel Bosc del Penó, fins a ser interceptat pels límits de la pedrera. Un rastre permet baixar fins que es troba el que queda d’una pista, totalment perduda i impracticable. La pista baixa al fons del Barranc dels Esclots, per on transitava. Es deixa a la dreta el camí que remunta el Comellar dels Esclots. És per ací que es troben els coneguts teixos dels Esclots: es troben bells exemplars tant pel comellar com pel fons del barranc.

Es va baixant pel fons del barranc, erosionat a voltes per alguna recent rierada, segurament la de 1994. Més avall, el rastre de la pista abandona la llera i el camí esdevé millor conservat. En un punt ben emboscat, es separa a la dreta i poc visible, el camí que mena a Cabrera de Dalt, cap a Cal Blai. El camí passa per un portellet cap l’ufanós Bosc de l’Escolà.

El camí principal va cap avall, separant-se cada cop més del barranc i va girant a llevant, encarant-se a Cabrera de Baix, cap el Mas de la Plana. Es van trobant alguns caminets de desembosc. Se surt a una pista que davalla de Cal Blai i a ma esquerra es baixa cap el Mas de la Plana, on es pot enllaçar amb el Camí del Pinetell pel Pas de l’Esqueix.

Quant a rafefe

Caminant per vells camins oblidats de les Muntanyes de Prades
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El camí de Mont-ral a Cabrera i al Pinetell

  1. Joan Josep diu:

    No tinc ni ideia de per on passes, me queda molt per apendre.. Salut!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *