El camí ral de la Ribagorça a l’Aran

La Vall de Barravés ha estat una de les portes naturals d’entrada a la Vall d’Aran. Aquesta vall, podria derivar del Vallis arravensis dels textos antics, que hauria derivat en Barravés. La mateixa teoria fa derivar el vocable arravensis de la paraula basca arro, que vol dir roca.

A la Ribagorça, cap el s. X es fundà el monestir de Sant Andreu, conegut com a monestir de Sant Andreu de Barravés. La seva localització és polèmica. Una de les teories la situa en l’actual Casa d’Arro, antic casal situat al mig de la Vall de Barravés. Semblaria que hauria perviscut el topònim arro, en aquest casal, i que correspondria al primitiu cenobi.

De fet, per la Casa d’Arro hi conflueixen els antics camins de la Vall d’Aran, el que pujaria per Lavaix i Suert; el que pujaria d’Obarra per Bonansa; i el camí carener i ramader de la Serra del Sis.

A la Vall de Barravés, molt transformada pels prats, les noves vies de comunicació, i la xarxa de canals i canonades de les centrals hidroelèctriques, en queden poc vestigis.

Vora de la mateixa Casa d’Arro, queda un petit tram molt perdut, amb restes de l’empedrat, tot i que en molt mal estat. Va del pont sobre el Riu Valira de Castanesa (o Baliera) que, pel Coll de Auses, porta fins a Casa d’Arro. El camí té trams de certa amplada, i conserva les espones que el separen dels camps dels costats. Ja a la baixada vers la Casa d’Arro, el camí està desdibuixat pels camps de pastura que han degut ampliar. La vegetació, però, se’l està menjant, però destaquen els grans roures de fulla ampla que, de tant en tant, vorejen el camí.

Aqueix tram de camí correspondria al que puja per l’Isàbena i a la Carrerada del Sis, que s’ajunten en aquest punt del Riu Valira de Castanesa. També hi conflueix el camí de Castarner i el de la vall de Castanesa. A la vora d’aquest indret hi ha un campig.

Durant la visita, uns xafarders cabirols passejaven confiats. Però aquest entorn té els dies comptats: l’ampliació de les pistes de Sarllé per la banda de Castanesa per part d’Aramon, han escollit la Casa d’Arro com a porta d’entrada. Aparcaments, urbanitzacions i inici dels telecabines. Un nou santuari adaptat als temps que corren.

Qui sap si l’incendi d’aquest any 2012 a Castanesa no té alguna intencionalitat en tot això. Que vingui el comte de la Ribagorça i hi posi ordre!

Situació general del camí (en groc):

Traçat del camí:

Vista de la Casa d’Arro baixant del Coll de Auses (cortesia de “petjades” de Panoramio):

Des de la Casa d’Arro. Al fons, la muntanya del Cap del Bosc i els Feixants, per on davalla la Carrerada del Sis:

Quant a rafefe

Caminant per vells camins oblidats de les Muntanyes de Prades
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El camí ral de la Ribagorça a l’Aran

  1. Joan Josep diu:

    Pot ser la crisis en deslliura dels nous santuaris capitalistes, salut

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *