El Camí vell d’Arbolí al Mas d’en Vinyes

El Mas d’en Vinyes és una de les grans masades de les Muntanyes de Prades. Es troba a prop del Coll d’Alforja, per on transcorre una de les més antigues vies de comunicació del país, que comunica el Camp i Lleida. El Mas d’en Vinyes estava comunicat amb Arbolí per un camí de ferradura que actualment es troba bastant oblidat. El camí és planer, sense grans desnivells, adaptant-se com pertoca a la morfologia del terreny, tot buscant passar a gual el Riu d’Arbolí, ja a les envistes del poble. Era el camí que feien les criatures dels masos de Vinyes, Vernet i Pau Maria per anar a escola a Arbolí.

El camí vell, des d’Arbolí, baixa per les Sorts, tot passant per la vora del bassot; i davalla per creuar el Riuet d’Arbolí, una mica aigües avall del Salt de la Pastorella. D’allí, el camí va seguint el curs del Riuet d’Arbolí a certa alçada, tot creuant el Barranc de Soler, seguidament el Barranc del Roig i finalment el Barranc del Xoles. Es van trobant corriols seguits per caçadors per la batuda del senglar. Finalment el camí va pujant vers el Mas del Gallarí. Passat el mas, modernament transformat, on resta a la intempèria el forn de l’antic mas, el camí davalla cap a la Font, tot passant per un collet; s’està a la capçalera del Barranc de la Font de Gallarí, per on baixa el camí que comunica amb els molins de la Vall.

El camí fa un retomb per un roquissar emboscat per retornar cap els conreus del Mas d’en Vinyes. Es passa a tocar del Corralot del Zamora, que actualment torna a tenir un petit ramat de cabres, i poc després es deixa a la dreta el Grau que comunicava amb el Molí del Racó.

Ja s’és a la vora del Mas d’en Vinyes, de Vernet i de Pau Maria, que fan un bonic conjunt de masades encara ben conservats, en aquest paisatge de masos enrunats.

Dels masos, es pot agafar la pista que porta a la carretera, tot passant per la bassa de la Font del Pau Maria, i cap el Coll d’Alforja.

El Salt de la Pastorella

Camí entre el Mas de Gallarí i la Font

La Font de Gallarí

El Mas de Pau Maria

El Mas d’en Vinyes

El Mas d’en Vernet

La Font del Pau Maria

Quant a rafefe

Caminant per vells camins oblidats de les Muntanyes de Prades
Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: El Camí vell d’Arbolí al Mas d’en Vinyes

  1. Joan Josep diu:

    si no te sap greu he linkat esta entrada teua dins una del meu blog. Si hi tens cap pega dismo. Mercés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>