El cable aeri de la mina Atrevida

Crec que per tots és força coneguda la mina Atrevida situada a sota del pic de l’Àliga i de la que es va extreure bàsicament Barita.

La família Abelló, va ser la propietària de les mines de la zona “Atrevida” des de finals del segle XIX. Feu l’explotació directament fins l’any 1920, moment en que feu la primera concessió a l’empresa Cloratita, anys més tard, el 1934, passà la concessió a Electroflix.

Plataforma de formigó situada davant de la boca de la galeria Tacho (avui ensorrada), lloc des d’on sortia el cable aeri.

La concessió a la nova empresa Cloratita portà a que el 14 de desembre de 1924 s’inaugurés un cable aeri per transportar la barita des de la galeria Tacho, on hi havia l’estació superior, fins al costat mateix del monestir de Poblet, on hi havia l’estació receptora, de la qual encara podem veure algunes estructures de formigó, darrere mateix del pàrquing del monestir.

El cable tenia una longitud de 3 quilòmetres i movia 12 cistelles metàl·liques amb el material a dins.

Aquesta obra va tenir molt de ressò, així ho podem comprovar en un article publicat el 15 de desembre del 1924 a la revista local “El Francolí”.

“Els Srs. Albinyans i Argemí acaben d’honrar la Conca amb la magna obra de ferro i murs de formigó, el cable que de Poblet anguilejant puja serra amunt saltan afraus i xaragalls com hércul pont que atravessa la verdosa vegetació…”

En el recorregut de l’Itinerari geològic del PNIN de Poblet es pot veure encara una de les bases de formigó on hi havia les torres del cable.

Restes de l’estació receptora del cable aeri a prop del monestir.

Fotografia de l’any 1930 d’un aplec de sardanes al monestir de Poblet i on es pot veure l’estació receptora del cable aeri. Fons de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya. Autor: Francesc Blasi i Vallespinosa.

Fotografia de l’any 1949 on es veuen uns joves al costat mateix del cable aeri. Fons Ramon Requesens Queralt. Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.
Publicat dins de Geologia, Història | Feu un comentari

40 anys de la creació del PNIN de Poblet

Al novembre d’aquest any nou que encetem, farà 40 anys de la declaració del Paratge Natural de Poblet.

Mostra dels primers cartells perimetrals del PNIN de Poblet

Fou el 9 de novembre de 1984 quan s’aprovà per unanimitat del Parlament de Catalunya la Llei 22/1984 que declarava Paratge Natural d’Interès Nacional l’entorn del monestir de Poblet i una part important del Bosc de Poblet.

L’objectiu d’aquesta declaració queda definit en l’article 1 de la Llei: “es declara Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) una part de la vall del monestir de Poblet amb la finalitat de conservar-ne i defensar-ne el medi, de preservar-ne el medi, de preservar-ne el paisatge, de defensar, conservar i restaurar el patrimoni natural i de protegir les explotacions agràries existents dins seu en el moment de fer aquesta declaració“.

La Llei fou promoguda pel Patronat de Poblet conjuntament amb el govern de la Generalitat. Cal esmentar però, que aquesta Llei es dur endavant més com a protecció urbanística de l’entorn del monestir i no pas com una Llei de protecció de la natura.

De fet, una vegada aprovada la Llei i aturada la possible especulació urbanística, l’espai natural protegit va quedar en no res, sense cap òrgan rector ni cap tipus de gestió, oblidat durant més de 10 anys.

Precisament l’any 1994, quan es complia el 10è aniversari de la seva declaració, des del Centre d’Història Natural de la Conca de Barbera (CHNCB) s’inicià una campanya (a la que també s’afegiren els ajuntaments de Vimbodí i l’Espluga de Francolí) per treure de l’oblit aquest espai i que l’administració de la Generalitat inicies els passos per desenvolupar la llei i comences a gestionar l’espai.

Anagrama que va fer servir el CHNCB en la seva campanya del 10è aniversari

No fou una tasca fàcil, ja que per començar cap departament de la Generalitat volia assumir com a pròpia la gestió de l’espai i s’anaven passant el mort els uns als altres.

Gairebé quatre anys després de començar a denunciar públicament la situació de l’espai natural s’aconseguí l’aprovació del Decret 279/1998, de 21 d’octubre, sobre el desplegament de la Llei 22/1984, que establia a través dels seus articles 1, 2 i 3 la creació, la composició i les funcions d’una Junta Rectora com a òrgan gestor del PNIN. Així com el nomenament d’un Director de l’espai i un equip de gestió.

També s’aconseguí ampliar els límits del PNIN a tota la forest publica a partir de l’article 4 del Decret, que declarava les reserves naturals parcials del barranc del Titllar i del barranc de la Trinitat, que formen amb el PNIN un sol espai natural gestionat per la mateixa Junta Rectora, a fi de completar la protecció dels valors naturals de la zona i donar una major coherència als límits de la superfície protegida.

La Junta Rectora fou constituïda el 27 de maig de 1999, no celebrant-se la primera reunió ordinària fins el 2 de març de 2001.

Podem dir doncs que aquest 2024 celebrarem el 40è aniversari del PNIN de Poblet, però sobre la seva gestió caldria dir que només és el 23è aniversari.

Portada del primer díptic informatiu del Paratge Natural de Poblet
Publicat dins de Història | Feu un comentari

La font del Picarol. Barranc de les Fargues

El barranc de les Fargues no és tant conegut com el seu veí, el barranc de Castellfollit, però precisament per això el fa molt interessant, doncs pots caminar pel seu interior amb molta més tranquil·litat escoltant el propi silenci.

A la part baixa hi trobarem la font del Picarol, un bonic recó a tocar la llera del torrent. Tota aquesta zona va quedar molt afectada pels aiguats del 10 d’octubre de 1994.

Publicat dins de Fonts | Feu un comentari

Casetes dels miners al barranc de l’Argentada

Les activitats extractives, tant a cel obert com en galeria, foren força abundants al bosc de Poblet en el passat, si bé el nom de la mina Atrevida és el més popular i recordat.

D’aquella activitat minera trobem encara alguns indicis, especialment a la barrancada de l’Argentada. Vull destacar un conjunt de cinc petites casetes arrenglerades, en la vessant solana del barranc on hi vivien els miners amb les famílies, a pesar de ser uns espais molt reduïts. L’any 1905 troben empadronada una família (Pàmies Pàmies) de tres membres. El 1925 hi trobem empadronats fins a 10 miners sense familiars. El 1940 estava empadronada la família López Visiedo eren set habitants i l’any 1945 trobem empadronada la família Carmona López amb sis habitants.

Actualment només resten en peu aquestes casetes, però fins als anys setanta del segle passat també es conservaven mig enrunades set casetes més sota mateix del Pic de l’Àliga, al costat de la pista forestal. Encara avui es coneix la zona amb el nom de “les Setcases”.

Publicat dins de Geologia, Història, Patrimoni Arquitectònic | Feu un comentari

Guia de flora del Paratge Natural de Poblet

Ja podem gaudir d’una guia sobre la flora existent al Paratge natural de Poblet.

La guia ajuda al lector a entrar en el món de la natura i a identificar els arbres, arbusts i plantes herbàcies més comunes. Esta estructurada i dissenyada amb fotografies que facilita la interpretació de cadascuna de les fitxes de les 224 espècies seleccionades de les 800 detectades, per la seva major presència o singularitat, i que es poden trobar majoritàriament prop de camins i senders que integren la xarxa d’itineraris del PNIN de Poblet.

Aquesta guia ha estat escrita per Josep Felip, Eulàlia Pons i Joan Cartanyà i editada per la Cooperativa Reboll amb el suport del Paratge Natural de Poblet.

El seu format és ideal per portar-la a la motxilla i fer-ne ús al camp mateix.

 

Publicat dins de Llibres | Feu un comentari

Forn rajoler a les Roques Roges

A la zona de les Roques Roges, propera a la casa forestal de la Pena, podem trobar un forat en mig d’un talús de terra. Tot indica que es tracta de la boca d’un forn d’obra o rajoler. L’estructura que es veu al seu interior també és similar a aquests tipus de forns.. No és d’estranyar ja que la zona és molt argilosa.

Es podria tractar d’un forn construït a principis del segle XX per tal de fabricar el totxos, rajoles i teules que es van fer servir per a la construcció de l’actual casa forestal, ja que l’obra de aquesta casa es realitzà aprofitant la pedra de l’antiga granja cistercenca (documentada al segle XII), però els seu estil modernista amb totxos, rajoles i ceràmica va necessitar de molt d’aquest material i és molt probable que es construís un forn per coure tot el material necessari.

 

Publicat dins de Patrimoni Arquitectònic | Feu un comentari

Casa forestal de la Pena

La casa forestal de la Pena és la més gran de les tres existents al bosc de Poblet. Fou construïda per l’enginyer de forests Josep Reig a principis del segle XX i s’inaugurà l’any 1910. La seva construcció es realitzà amb les pedres i restes de l’antiga granja cistercenca que hi hagué en aquell indret i documentada des de l’any 1201.

L’any 1906 l’Estat expropià la finca de la Pena, que havia passat a mans privades després de la desamortització de 1835, i inicià els treballs per la construcció d’un viver forestal a base de fer diferents bancals de terra amb margues de pedra seca que encara perduren avui.

L’estil arquitectònic de la casa forestal correspon al de principis de segle, és a dir al modernisme. A la façana hi destaquen unes rajoles de ceràmica de la Bisbal col·locades com a elements decoratius a les cantoneres i també formant unes sanefes que volten les quatre façanes de la casa.

A la part exterior hi trobarem baranes fetes amb pedra de rocalla, així com una petita bassa també revestia amb rocalla i amb una font en forma de cascada típica de l’estil modernista. Tots aquests elements són originals i tenen més de 110 anys.

En un relat sobre la visita al bosc de Poblet realitzada per Carles Camps i d’Olzinelles, Marqués de Camps, el juny de 1911, trobem una descripció de la casa forestal de la Pena en aquella època:

El chalet o casa forestal es una cómoda construcción para el Ingeniero Jefe, Ayudante y un guarda … y en el centro del chalet hay un vasto salón, donde al par que pueden cobijarse en un momento dado hasta cuarenta personas, está instalado el museo en formación del monte.

Allí se ven planos, fotografías ejemplares de animales dañinos y aves útiles y perjudiciales, muestras de maderas, cortezas, carbones, resinas etc. Con los datos de producción, potencia calórica, análisis y cuanto pueda interesar para que viendo, se eduquen los visitantes de todas clases que por allí ya empiezan a circular; en la parte alta de dicho salón hay tres grupos de inscripciones que completan la exposición educativa, con máximas forestales que dicen así:

–  “Si retienes la gota de agua en las alturas, habrás vencido la inundación en el valle, transformando a la vez el escaso manantial en fuente copiosa”.

–  “No hay agricultura posible sin montes, ni montes sin el amor de los pueblos a los árboles”.

– “El árbol es la hermosura del campo, la defensa de los cauces y la providencia de las montañas”.

– “Repuebla las montañas y ensancharás en pacífica conquista al suelo de la Patria”.

– “Si contemplas el valle fecundo y surcado por mansas corrientes, eleva la vista y hallarás el monte poblado de árboles”.

–  “El grado de civilización de un país se mide por el estado de sus montes”.

– “Cultiva el monte y fortalecerás el cuerpo y el espíritu”.

– “Como tributo  a la Patria, deja siquiera un árbol plantado por tu mano”.

– “La contemplación de la Naturaleza en la soledad del monte enaltece el alma, acercándola a su Creador”.

Aquestes inscripcions van quedar ocultes després de la profunda reforma efectuada durant la dècada dels anys setanta del segle passat per part de l’ICONA (Institut per la Conservació de la Naturalesa) que convertiren la casa en un “xalet forestal” amb tot tipus de serveis i comoditats. Destinat la casa com un lloc de vacances per a enginyers i altres personalitats.

Actualment la casa no té cap tipus d’activitat i resta tancada, si bé està ben conservada per part del personal del Paratge Natural de Poblet.

És una veritable llàstima tenir aquesta casa sense cap tipus d’ús i tancada al públic, i més si tenim en compte la funció d’ecomuseu i de divulgació ambiental amb que l’enginyer Josep Reig la va dotar i destinar l’any 1910.

 

 


 

Publicat dins de Història, Patrimoni Arquitectònic | Feu un comentari

El pou de gel de la Pena

Al costat de la pista forestal que puja des de Poblet fins a la Pena trobem la cavitat d’un antic pou de gel. Les restes que el visitant pot veure al seu interior acostumen a confondre’l, ja que en realitat res tenen a veure amb la utilitat que va tenir el pou de gel.

Aquest pou de gel fou explotat pel monestir de Poblet. Desconeixem la data de construcció, però possiblement sigui del segle XVI. La dada més antiga que tenim d’aquest pou és d’un gravat del 1798 (croquis – plànol de l’antic terme del monestir de Poblet) on hi ha dibuixat el pou de gel de la Pena. El seu diàmetre és el més gran de tots els pous de gel inventariats a les Muntanyes de Prades.

Però com he comentat, actualment, el que veiem dins de la cavitat no té cap relació amb l’explotació del gel. Es tracta de les restes d’una construcció realitzada a principis del segle XX pel enginyer de forests que aprofità el cilindre de l’antic pou per fer-hi una casa forestal. Podem veure la descripció del pou reutilitzat com a casa forestal que trobem en una publicació de l’any 1912 del “Cuerpo Nacional de Ingenieros de Montes” sobre una assemblea forestal celebrada a Lleida el juliol d’aquell any.

A las diez llegamos a la construcción denominada “Pozo de la Nieve”, que es un edificio que consta de planta baja, destinado a depósito de herramientas, útiles de trabajo y materiales de todas clases; el piso principal destinado a albergue de obreros, capataz para 40 personas, y una habitación para el Ingeniero, y Auxiliar, y de una terraza destinada a secadero. Dicha construcción, que está dirigida con verdadero ingenio, obedece a la necesidad de procurar alberge a las brigadas de peones formadas por vecinos de l’Espluga de Francolí y Vimbodí, distantes del sitio indicado 10 y 12 kilómetros respectivamente. El Ingeniero Sr. Reig, ha aprovechado con verdadero arte las ruinas de un antigua pozo de nieve construido por los monjes del monasterio de Poblet, que se hallaba lleno  de cascajo y tierras y que una vez extraídas, con objeto de obtener materiales para la construcción del camino forestal, resultó ser un cilindro de mampostería de 16,50 m. de diámetro por 10 metros de altura, en cuyo interior se ha efectuado la obra descrita. Para dotar de agua a dicho edificio, se hizo la traída de la fuente de Deport, distante medio kilómetro próximamente, siendo la diferencia de nivel, 61 metros. Con objeto de disminuir el coste, en vez de utilizar una tubería de presión, se hizo la conducción de modo que al llegar el agua al sitio denominado ” Roca  Roja”, sale a la superficie por un orificio practicado en la referida roca y cae a unos pequeños estanques, y de éstos, después de oxigenarse, pasa al Pozo, que dista unos 40 metros, con pequeña diferencia de nivel”.

Així doncs, avui encara podem apreciar la distribució realitzada dins del cilindre a base d’uns pilars d’obra que aguantaven les bigues dels dos pisos i el terrat.

Als anys setanta del segle passat l’enginyer de l’ICONA Julio de Mateu Navarro va fer un projecte de restauració de la casa amb la intenció de fer un museu dedicat a Josep Reig, l’enginyer que va dur a terme la reforestació del bosc de Poblet.

 

 

Publicat dins de Història, Patrimoni Arquitectònic | Feu un comentari

Casa forestal del Tillar

La casa forestal Tillar està situada la part alta del barranc del mateix nom. És, potser, la més desconeguda de les tres ja que l’accés amb cotxe està restringit i cal anar-hi a peu.

No sabem amb exactitud l’any de construcció, però si tenim en compte que la casa forestal de la Pena (la primera en construir-se) fou inaugurada l’any 1910 i que en alguns documents de principis de la dècada dels vint ja es fa referència a les tres cases forestals, podríem dir que aquesta casa forestal fou construïda durant aquest període de temps.

Fins ara s’havia cregut que fou construïda en el mateix lloc on hi havia hagut l’antiga granja cistercenca del Tillar, però documentació apareguda en els darrers anys sobre l’antiga granja ha fet descartar aquesta possibilitat. Per tant la casa forestal deuria construir-se en aquest indret més aviat per criteris d’aprofitament d’aigües per poder regar el viver de planta forestal que es va construir al costat de la casa.

Aquestes cases eren on vivia el guarda forestal de la zona, que l’habitava amb la seva família durant tot l’any. A partir de la postguerra els guardes ja només feien estades permanents a l’estiu.

Publicat dins de Història, Patrimoni Arquitectònic | Feu un comentari

Itinerari forestal terapèutic a Castellfollit

Per a tots aquells que us agradi fer-vos un “bany de bosc” trobareu un itinerari marcat que comença al costat mateix de la casa forestal de Castellfollit. Es tracta d’un recorregut d’una mica més de tres quilometres, sense massa pendents, i d’una gran vellesa que transcorre pel mig del bosc.

Es tracta de caminar sense presa i contemplant la natura. La meva recomanació es fer-ho a la tardor o a l’hivern, quan la humitat del bosc encara li dona molt més encant.

 

Publicat dins de RACONS DEL BOSC DE POBLET, Vegetació | Etiquetat com a | Feu un comentari