Casa forestal de la Pena

La casa forestal de la Pena és la més gran de les tres existents al bosc de Poblet. Fou construïda per l’enginyer de forests Josep Reig a principis del segle XX i s’inaugurà l’any 1910. La seva construcció es realitzà amb les pedres i restes de l’antiga granja cistercenca que hi hagué en aquell indret i documentada des de l’any 1201.

L’any 1906 l’Estat expropià la finca de la Pena, que havia passat a mans privades després de la desamortització de 1835, i inicià els treballs per la construcció d’un viver forestal a base de fer diferents bancals de terra amb margues de pedra seca que encara perduren avui.

L’estil arquitectònic de la casa forestal correspon al de principis de segle, és a dir al modernisme. A la façana hi destaquen unes rajoles de ceràmica de la Bisbal col·locades com a elements decoratius a les cantoneres i també formant unes sanefes que volten les quatre façanes de la casa.

A la part exterior hi trobarem baranes fetes amb pedra de rocalla, així com una petita bassa també revestia amb rocalla i amb una font en forma de cascada típica de l’estil modernista. Tots aquests elements són originals i tenen més de 110 anys.

En un relat sobre la visita al bosc de Poblet realitzada per Carles Camps i d’Olzinelles, Marqués de Camps, el juny de 1911, trobem una descripció de la casa forestal de la Pena en aquella època:

El chalet o casa forestal es una cómoda construcción para el Ingeniero Jefe, Ayudante y un guarda … y en el centro del chalet hay un vasto salón, donde al par que pueden cobijarse en un momento dado hasta cuarenta personas, está instalado el museo en formación del monte.

Allí se ven planos, fotografías ejemplares de animales dañinos y aves útiles y perjudiciales, muestras de maderas, cortezas, carbones, resinas etc. Con los datos de producción, potencia calórica, análisis y cuanto pueda interesar para que viendo, se eduquen los visitantes de todas clases que por allí ya empiezan a circular; en la parte alta de dicho salón hay tres grupos de inscripciones que completan la exposición educativa, con máximas forestales que dicen así:

–  “Si retienes la gota de agua en las alturas, habrás vencido la inundación en el valle, transformando a la vez el escaso manantial en fuente copiosa”.

–  “No hay agricultura posible sin montes, ni montes sin el amor de los pueblos a los árboles”.

– “El árbol es la hermosura del campo, la defensa de los cauces y la providencia de las montañas”.

– “Repuebla las montañas y ensancharás en pacífica conquista al suelo de la Patria”.

– “Si contemplas el valle fecundo y surcado por mansas corrientes, eleva la vista y hallarás el monte poblado de árboles”.

–  “El grado de civilización de un país se mide por el estado de sus montes”.

– “Cultiva el monte y fortalecerás el cuerpo y el espíritu”.

– “Como tributo  a la Patria, deja siquiera un árbol plantado por tu mano”.

– “La contemplación de la Naturaleza en la soledad del monte enaltece el alma, acercándola a su Creador”.

Aquestes inscripcions van quedar ocultes després de la profunda reforma efectuada durant la dècada dels anys setanta del segle passat per part de l’ICONA (Institut per la Conservació de la Naturalesa) que convertiren la casa en un “xalet forestal” amb tot tipus de serveis i comoditats. Destinat la casa com un lloc de vacances per a enginyers i altres personalitats.

Actualment la casa no té cap tipus d’activitat i resta tancada, si bé està ben conservada per part del personal del Paratge Natural de Poblet.

És una veritable llàstima tenir aquesta casa sense cap tipus d’ús i tancada al públic, i més si tenim en compte la funció d’ecomuseu i de divulgació ambiental amb que l’enginyer Josep Reig la va dotar i destinar l’any 1910.

 

 


 

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada ha esta publicada en Història, Patrimoni Arquitectònic. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *