40 anys de la creació del PNIN de Poblet

Al novembre d’aquest any nou que encetem, farà 40 anys de la declaració del Paratge Natural de Poblet.

Mostra dels primers cartells perimetrals del PNIN de Poblet

Fou el 9 de novembre de 1984 quan s’aprovà per unanimitat del Parlament de Catalunya la Llei 22/1984 que declarava Paratge Natural d’Interès Nacional l’entorn del monestir de Poblet i una part important del Bosc de Poblet.

L’objectiu d’aquesta declaració queda definit en l’article 1 de la Llei: “es declara Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) una part de la vall del monestir de Poblet amb la finalitat de conservar-ne i defensar-ne el medi, de preservar-ne el medi, de preservar-ne el paisatge, de defensar, conservar i restaurar el patrimoni natural i de protegir les explotacions agràries existents dins seu en el moment de fer aquesta declaració“.

La Llei fou promoguda pel Patronat de Poblet conjuntament amb el govern de la Generalitat. Cal esmentar però, que aquesta Llei es dur endavant més com a protecció urbanística de l’entorn del monestir i no pas com una Llei de protecció de la natura.

De fet, una vegada aprovada la Llei i aturada la possible especulació urbanística, l’espai natural protegit va quedar en no res, sense cap òrgan rector ni cap tipus de gestió, oblidat durant més de 10 anys.

Precisament l’any 1994, quan es complia el 10è aniversari de la seva declaració, des del Centre d’Història Natural de la Conca de Barbera (CHNCB) s’inicià una campanya (a la que també s’afegiren els ajuntaments de Vimbodí i l’Espluga de Francolí) per treure de l’oblit aquest espai i que l’administració de la Generalitat inicies els passos per desenvolupar la llei i comences a gestionar l’espai.

Anagrama que va fer servir el CHNCB en la seva campanya del 10è aniversari

No fou una tasca fàcil, ja que per començar cap departament de la Generalitat volia assumir com a pròpia la gestió de l’espai i s’anaven passant el mort els uns als altres.

Gairebé quatre anys després de començar a denunciar públicament la situació de l’espai natural s’aconseguí l’aprovació del Decret 279/1998, de 21 d’octubre, sobre el desplegament de la Llei 22/1984, que establia a través dels seus articles 1, 2 i 3 la creació, la composició i les funcions d’una Junta Rectora com a òrgan gestor del PNIN. Així com el nomenament d’un Director de l’espai i un equip de gestió.

També s’aconseguí ampliar els límits del PNIN a tota la forest publica a partir de l’article 4 del Decret, que declarava les reserves naturals parcials del barranc del Titllar i del barranc de la Trinitat, que formen amb el PNIN un sol espai natural gestionat per la mateixa Junta Rectora, a fi de completar la protecció dels valors naturals de la zona i donar una major coherència als límits de la superfície protegida.

La Junta Rectora fou constituïda el 27 de maig de 1999, no celebrant-se la primera reunió ordinària fins el 2 de març de 2001.

Podem dir doncs que aquest 2024 celebrarem el 40è aniversari del PNIN de Poblet, però sobre la seva gestió caldria dir que només és el 23è aniversari.

Portada del primer díptic informatiu del Paratge Natural de Poblet

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada ha esta publicada en Història. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *