Som una colla: paradisos i salvavides

29 Octubre, 2009 14:19
Publicat per amanye, res pública

Al llarg de tots els moments de la història les persones s’han vist impel·lides a moure’s per cercar de vegades paradisos i de vegades per buscar bots salvavides. Els catalans en tenim l’experiència, a finals del segle xix i començament del segle xx molts van anar a Amèrica a buscar el paradís: alguns li van trobar, d’altres van trobar salvavides. En els darrers anys estem assistint a la que Andreu Domingo i Anna Cabré anomenen “tercera onada immigratòria”. Des del context de Catalunya tenim una oportunitat per poder incorporar les persones nouvingudes a un projecte que, precisament, necessita les aportacions de tothom. Justament vivim en un moment i en un projecte en construcció, allò que alguns anomenen la nació en construcció. És evident que en la tessitura actual, Catalunya pot oferir als nouvinguts un protagonisme que difícilment poden oferir els projectes nacionals tancats. És per això que el conseller Tresserras pot argumentar que un africà (encara que parli en espanyol) a l’Estat espanyol sempre serà un africà, per contra, un africà que parla en català a Catalunya és considerat un català més. La realitat ens dóna proves clares d’aquesta afirmació: Najat el Hachmi guanya el Ramon Llull de novel·la el 2008.

 

Vivim un temps en què les identitats es complementen i són plurals i això ajuda a l’hora de crear una entitat política pròpia amb la cohesió imprescindible.

 

Ara bé, cal concretar en polítiques específiques aquestes idees i aquests objectius. Podríem dir que Catalunya serà una pinya o no serà. Amb això vull dir que la cohesió és un bé de primera necessitat en totes les societats.

 

En aquest cas us vull ressaltar una iniciativa amb la complicitat necessària entre la societat civil i el govern. Es tracta del projecte “Tots som una colla”, iniciativa entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, les Secretaries d’Immigració i Joventut i la Coordinadora de Colles Castelleres. Cal emmarcar aquesta acció dins del Pla de Ciutadania i Immigració. Els objectius: facilitar una incorporació de nous castellers i castelleres a les colles, amb especial atenció a la població nouvinguda. Es concreta en la creació de materials de difusió, recursos de distribució, elaboració d’un protocol d’acollida, taller de 6 hores de durada i avaluació de l’experiència. Les primeres colles són: els Margeners de Guissona, els Marrecs de Salt, els Sagals d’Osona i els Xics del Vendrell. El calendari serà de juny a desembre d’enguany. La capacitat d’integració és un dels arguments que ha convertit els castells en candidats a ser declarats patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO i d’això tots els qui hem treballat amb persones nouvingudes i tots els qui hem fet castells en tenim proves. Em jugo el plaer d’haver fet castells i el d’haver treballat en diversos àmbits per a l’acollida que aquesta iniciativa serà un èxit. Ja veureu com el temps em dóna la raó.

Comentaris | 0 RetroenllaçOs