01.08.11

Primer pas per a la recuperació del curs baix del riu Gaià

Publicat a General | 19:49

 

Avui, dilluns 1 d'agost de 2011, cap allà quarts de dotze del migdia, s'ha fet el primer alliberament controlat d'aigua des de l'embassament del Catllar. En total, 15 litres per segon que surten per una canonada de polietilé i que segons, els càlculs del tècnics de l'embassament, es mantindrà durant dues setmanes aproximadament. El límit d'alliberament és la cota 87 i mig. Un cop l'aigua arriba a aquest nivell, i segons marca el conevi signat entre REPSOL i l'Agència Catalana de l'Aigua, es deixa d'alliberar aigua fins que les condicions tornin a ser favorables. La quantitat d'aigua alliberada és similar a l'aigua que entra per l'embassament i es calcula a partir de l'aforament de Vilabella.

Moment de l'obertura de la vàlvula.

És un gest, però ha de ser el primer pas per a la recuperació del curs baix del riu Gaià. A continuació, pengem algunes fotografies i al final la nota de premsa que signa REPSOL.

15 litres per segon d'aigua tornen a "unir" el Gaià

Des de la canonada de sortida, l'aigua recorre uns metres fins a la llera del riu

 

NOTA DE PREMSA DE REPSOL:

Repsol inicia l’alliberament del cabal ambiental del Gaià

Avui a les 11.30 hores i havent constatat que es donaven les condicions de nivell de cota i cabal d’entrada a l’embassament, Repsol ha obert la vàlvula que permet desembassar aigua del Gaià. Ara mateix s’estan alliberant 15 litres per segon ( 1.500 metres cúbics diaris).

Aquest cabal es mantindrà en tan no es modifiquin les condicions que avui es donen, es a dir, mentre la cota de nivell d’aigua es mantingui per sobre els 84,5 metres sobre el nivell del mar i entri aigua a l’embassament. De fet, s’ allibera la mateixa quantitat d’aigua que entra.

Aquesta mesura és conseqüència de l’entrada en vigor de les obligacions assumides per Repsol en el conveni que va signar amb l’Agència Catalana de l’Aigua ara fa just un any i aquests primers dies servirà també per calibrar i ajustar els mecanismes i elements tècnics que Repsol, en mèrits del conveni, ha instal·lat a peu de presa i que es faran servir exclusivament per alliberar els cabals compromesos.

Tot i això – com ja es va informar - es mante la previsió de que no serà fins la tardor que es donaran les condicions més adequades, coincidint amb l’habitual increment de cabal que experimenten els rius mediterranis.