05.12.09

ACTA DEL IX FÒRUM TERRES DE GAIÀ

Publicat a General | 17:40

ACTA DEL IX FÒRUM TERRES DE GAIÀ
Celebrat a Les Piles (Alt Gaià) el 28 de Novembre de 2009

Assistents- 31 persones que representen als següents 12 pobles: Altafulla, El Catllar, Torredembarra,  Cabra del Camp, Querol, Valls, La Riera de Gaià, Vila-rodona, Vespella de Gaià, Les Piles de Gaià, La Nou de Gaià, Santa Coloma de Queralt.

Benvinguda a càrrec de Ramon segura tinent d’alcalde de l’ajuntament de Les Piles.
El Ramon ens parla breument de com el poble de Les Piles es sent part del Gaià tot i que el seu crus principal només frega el poble, de fet son conscient que Les Piles són una de les fonts d’on beu el Gaià.

Anàlisis Debilitats/Fortaleses, derivat del VIII Fòrum a Montferri.
Veure document adjunt amb el resum de les afirmacions fetes per les persones assistents al Fòrum de Montferri.

Exposició de la situació del cabal ecològic del riu Gaià i les negociacions amb Repsol.
En Joan Díaz de Salvem el Gaià, ens fa una clara explicació de les propostes que s’han plantejat tant des de l’ACA com Repsol, per tal d’establir el cabal ecològic del Gaià a alliberar de l’embassament, així com la resposta  que s’ha donat des de Salvem el Gaià i les properes passes a seguir. En Jordi ens explica que la proposta de Repsol és  inacceptable i que la que s’ha proposat des de l’ACA tot i que insuficient es decideix aceptar de manera transitòria, l’alternativa es plantejar el cas judicialment, fet que pot comportar allargar el tema durant anys. També ens expliquen la proposta de destinar part del cabal que es disposarà procedent de la EDAR (depuradora) de Vila-seca, després de fer un tractament terciari que deixa l’aigua amb suficient qualitat pel seu ús industrial es disposarà de 8hm3 d’aigua procedent de la depuradora. Com a propers moviments es contactarà amb el Consell Comarcal del Tarragonès i una reunió amb responsables d’ICV i representants de l’ACA, juntament amb Salvem el Gaià.

Presentació de la publicació de les 1eres Jornades d’estudi i divulgació de les Terres de Gaià. Presentació del programa de les 2es Jornades.
Se’ns presenta el llibre que es troba a disposició per a totes les persones que vulguin tenir tota la informació que se’ns va donar a les 1eres Jornades, també es presenta el programa de les 2es Jornades d’estudi i divulgació a celebrar el mes de Març a Salomó.


Debat vers la figura de reconeixement/protecció de les terres de Gaià.
Se’ns planteja la qüestió de la figura administrativa que poden tenir les terres de Gaià per  assolir els nostres objectius proposat i debatem sobre diverses qüestions arribant a algunes conclusions. La figura de protecció no és la fi, és un mitjà per tal d’assolir la missió proposada. El model de Parc Natural planteja diverses dificultats, entre elles la dimensió i la implantació en un territori com el Gaià. Se’ns informa que està a punt de posar-se en marxa el Consorci de la Vall del Corb, on hi participen diverses institucions, administracions, associacions, universitats, etc. Aquesta figura es plantejava des de feia temps a la zona del Corb per part de diverses associacions però ha estat la participació de diversos ajuntaments el que ha propiciat que arribés a veure la llum. Debatem sobre la possibilitat de promoure un consorci del Gaià per assolir els nostres objectius, es diu que aquesta figura podria aconseguir diversos objectius com: cohesionar la conca, promocionar iniciatives locals, compartir recursos, planificar estratègies unitàries i fer que el riu fos valorat a fora però també a dins del territori quant els habitants de les Terres de Gaià deixin de “donar l’esquena al riu”. Es decideix seguir treballant aquest tema en propers fòrums. Es planteja la necessitat d’impulsar un grup de treball per mirar de preparar aquests temes abans del proper Fòrum. Es podria impulsar aquest grup de treball durant els mesos de gener i febrer, sempre abans de les II Jornades d’estudi i divulgació de les Terres del Gaià 
 
Celebració del X Fòrum: dates, lloc i organització.
Es planteja celebrar el proper Fòrum al Baix Gaià, potser a Torredembarra, en un termini aproximat de 6 mesos, es formarà un grup de treball per a poder organitzar-les.

Les Piles, 1 de desembre de 2009