27.02.09

Salvem el Gaià inicia diferents accions per recordar els seus 10 anys de denuncia de la situació del riu Gaià

Publicat a General | 09:36

Durant aquest mes de març, la xarxa d’entitats Salvem el Gaià vol recordar que fa 10 anys del seu naixement. I per fer-ho, ha preparat tot un seguit d’activitats, que comencen aquest diumenge, 1 de març, amb una reforestació a la desembocadura del riu Gaià. Les activitats continuaran el cap de setmana del 28 i 29 de març. El 28 de març, participarem a la campanya de neteja de rius, Fem dissabte!, coordinada a nivell de Catalunya pel Projecte Rius i amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i l’Ajuntament d’Altafulla. El dia 29 serà l’acte central de la celebració. Es convocarà una marxa des de la desembocadura que portarà als participants fins a la Torre d’en Guiu, al Catllar. En aquest indret del riu, es farà una acció reivindicativa i tot seguit hi haurà un dinar popular a base d’una paella de calçot. Aquesta acció es farà amb el suport de l’Ajuntament del Catllar. També hi haurà un tast de les diverses cerveses artesanals que es fan al Gaià i una actuació musical amb la “Gaià River Dixie”. Per últim, el dia 18 d’abril convocarem una taula rodona a Torredembarra amb el títol “perspectives de futur dels rius mediterranis”.

 

 

De fet, no podem parlar de celebració. La situació del cabal d’aigua del Gaià segueix essent la mateixa que quan es van iniciar les accions de la plataforma. Certament, sembla que RESPOL i l’ACA, Agència Catalana de l’Aigua, podrien estar negociant com solucionar aquest tema però la veritat, es que a dia d’avui encara no tenim res que ens faci pensar que finalment el Gaià recuperarà el seu cabal d’aigua. Durant aquests 10 anys, com a societat civil hem fet tot allò que pensàvem que era al nostre abast. Hem organitzat un referèndum, hem presentat una queixa davant del Síndic de Greuges, hem recollit signatures i s’han fet marxes, caminades i xerrades, hem parlat amb polítics i hem aconseguit que el tema es tractés en una taula d’alcaldes del Consell Comarcal, hem parlat amb un representant de REPSOL...I tot plegat, podem pensar que ha estat en va perquè la situació continua igual.

 

Pensem i volem, que l’eix vertebrador de les terres del Gaià, el seu riu, ha de recuperar-ne el cabal d’aigua. Demanem a REPSOL, que assumeixi les seves responsabilitats vers aquest riu escapçat per una presa sobredimensionada, i a l’administració, que faci els passos necessaris perquè s’acompleixin les resolucions ja adoptades pel parlament de Catalunya i que abans de l’any 2015, data límit que la Directiva Marc de l’Aigua Europea, estableix perquè tots els estats membres de la UE garanteixin uns mínims ecològics a tots els riu Europeus, el Gaià torni a ser un riu amb vida, sense oblidar-nos de la necessitat de garantir-ne la seva connectivitat.

 

Només ens resta pensar que l’evidència del segrest d’aquest riu no pot passar inadvertit i tard o d’hora s’assolirà l’objectiu desitjat: veure el curs final del riu Gaià amb aigua.

 

“L’aigua ha de retornar la vida al riu Gaià i el seu entorn. No hi ha riu sense aigua ni conca sense el seu riu.”