02.05.08

Salvem el Gaià dóna suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i al manifest d'Unió de Pagesos.

Publicat a General | 08:56

La Xarxa d'Entitats Salvem el Gaià, reunits en assemblea el dimecres, 30 d'abril, vam decidir per majoria donar ple suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i declarar-nos com a entitat antitransvasista. També donem ple suport al manifest d'Unió de Pagesos.

Per altra banda, Salvem el Gaià vol denunciar la concessió d'aigua que l'ACA atorga a EMATSA, d'un milió de metres cúbics anuals del Pou de Renau i demana als Ajuntament implicats, Renau, Salomó, el Catllar, La Riera de Gaià, Tarragona (Ferran i Tamarit) i Altafulla i la resta del Baix Gaià, que s'hi posicionin en contra.

Durant l'Assemblea celebrada el passat dimecres, 30 d'abril, al Casal popular Numen Mestre de Torredembarra, la Xarxa d'Entitats Salvem el Gaià, va aprovar els tres punts que s'havien plantejat per aquest dia i que tot seguit passem a resumir:

1.- En primer llloc, es va tractar la qüestió de la concessió d'aigua que ha atorgat l'ACA a EMATSA del Pou de Renau i que li ha de permetre d'extreure fins a un milió de metres cúbics d'aigua a l'any. Aquesta concessió d'aigua de l'aqüífer del Gaià, no menciona pas ni la temporalitat ni cap excepcionalitat, per tant no estem parlant d'una concessió en cas d'emergència, sinó d'un transvasament sense ni tant sols data de caducitat. No entenem que a la conca del Gaià, per una banda, ens diguin que és deficitària d'aigua i municipis com Altafulla, Torredembarra, etc... consumeixin aigua de l'Ebre i per altra banda, l'aigua de l'aqüífer del Gaià vagi fins a Barcelona. La Nova Cultura de l'Aigua ens ha de portar a una gestió més sostenible de l'aigua i conques com la del Gaià, han de poder gestionar internament aquest recurs. Potser així, algun dia l'aigua que refrigera les petroquímiques podrà tornar a brollar pel nostre riu.

Des de Salvem el Gaià ens oposem a aquesta concessió d'agua del Pou de Renau i volem denunciar la manca total de transparència d'aquest procés i la poca informació que s'ha donat als ajuntaments i vilatans/es del Baix Gaià. Així doncs, demanem als diferents ajuntaments implicats que facin arribar una queixa formal a l'ACA i alhora, que en els propers dies, l'Agència Catalana de l'Aigua convoqui una reunió informativa per donar explicacions de la situació real de l'aqüífer del bloc del Gaià i de les condicions de la concessió atorgada.

2.- En segon lloc, Salvem el Gaià dona ple suport al manifest d'Unió de Pagesos en defensa dels aqüífers i la pagesia del Camp de Tarragona, i volem sumar-nos a la manifestació del proper dissabte 10 de maig a Tarragona en defensa dels aqüífers del Camp de Tarragona . Aquest manifest recull la necessitat de replantejar-se la gestió i l'ús de l'aigua amb criteris de sostenibilitat i amb un tracte igualitari entre els diferents sectors socials i econòmics i que en cap cas discrimini el sector agrícola.

3.- Per últim, Salvem el Gaià es declara com a entitat antitransvasista i dona total suport a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i volem sumanor-nos a la manifestació que amb el lema “Els transvasaments no són la solució”, s'ha convocat per al proper 18 de maig a Amposta. Des de Salvem el Gaià, pensem que hi ha diferents alternatives abans que el transvasament d'aigua entre conques i que encara hi ha diferents recursos que es poden utilitzar, així com seguir treballant en l'estalvi d'aigua, l'arrenjament de les pèrdues de la xarxa d'aigua potable, la reutilització de l’aigua depurada del procés terciari de les estacions depuradores d’aigües residuals tant pel que fa al reomplenament dels aqüífers com pel reg agrícola, reg de jardins públics i ús per la neteja viària de carrers, i la descontaminació i aprofitament de l’aigua dels aqüífers.

Durant l'Assemblea també es va parlar de l'acció que realitzarem el dia 8 de juny de 2008, per seguir reclamant el cabal de manteniment d'aigua del riu Gaià i que s'acabarà de concretar una vegada coneixem el contingut de l'avantprojecte de l'ACA, que ha de presentar el dia 8 de maig davant del Consell Comarcal del Tarragonès i que segons sembla, ha d'aportar solucions al conflicte del cabal del riu Gaià. Així i tot, amb tota provabilitat, aquest acte tindrà un punt d'inici a Renau, per denunciar el transvasament d'aigua d'aquest pou a Barcelona.

En el mateix sentit, també es va parlar de les airades i fora de lloc declaracions de l'alcalde de la Riera de Gaià, que va comentar que recuperar el cabal natural del Gaià és “malgastar aigua”. Des de la xarxa d'entitats, volem evitar de respondre aquestes declaracions i apostem pel conscens de tots els municipis de la conca del Gaià, que ja van demostrar durant la darrera taula d'alcaldes i els animem a seguir treballant per tal de recuperar el cabal d'aigua del Gaià i impulsar el Parc Natural de les Terres del Gaià.

Salvem el Gaià és una xarxa d'entitats integrada per:

GATA, Alternativa Baix Gaia Torredembarra, ABG Vespella de Gaià, ABG Renau, ABG Roda de Barà, ABG La Pobla de Montornès, GEPEC, Ecologistes en Acció, Ass. Mediambiental la Sínia, Ass. Joves del Baix Gaia, Iniciativa Rierenca, Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, Ass. Cultural Kaleodoscopio, DEPANA, Salvem la Platja Llarga, CGT Camp de Tarragona, Centre d'Estudis del Gaia, JERC Altafulla, ERC del Catllar, ERC de La Nou de Gaià i el Timbal Associació Cultural del Baix Gaià.