Sobre la corrupció. Apunt setmanal NECat

Apunt setmanal de Nova Esquerra Catalana

Sobre la corrupció, a càrrec de Xavier Vidal, en nom del Consell NECat

L’esclat de casos de corrupció apareguts les últimes setmanes han situat la crisi del “sistema de partits” en primer pla. De sobte, sentències, pactes post sentències, denúncies, imputacions, processaments, respostes en forma del tradicional “i tu més”… han situat la corrupció com a principal assumpte que la política ha de corregir.

Sigui com sigui la ciutadania està expressant des de ja fa temps -i ara ho fa no en veu alta sinó a crits-, que desconfia de la paraula de la política i vol fets que demostrin que el sistema canvia i ho fa cap a una actitud radicalment democràtica i de transparència.

Des del primer dia, NECat ha situat la qualitat democràtica com un dels eixos principals. No era ni és una iniciativa i una decisió gratuïta. Érem i som conscients que la insatisfacció ciutadana amb l’acció política en general és la conseqüència d’un allunyament cada cop més profund que s’expressa en llenguatge i en actituds.

El president Mas ha convocat aquesta setmana una cimera amb institucions per debatre i analitzar què més és pot fer. Com a mesura ben intencionada és acceptable. Altra cosa és que el president, que alhora és president d’un partit, sobre la direcció i alguns membres del qual recauen acusacions i imputacions molt greus, se situï al capdavant d’un moviment de regeneració democràtica.

La conclusió a la qual va arribar el president és que els mecanismes legals i democràtics previstos per combatre la corrupció són suficients, tot recordant l’acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits polítics, aprovat l’any 2001 per les formacions polítiques al Parlament de Catalunya. I es limita en transformar en llei aquell acord del qual aquesta setmana tothom n’ha fet memòria. Com si la transformació en llei fos un mantra.

No podem estar més en desacord.

És cert que l’acord de 2001 preveia nombroses mesures. Però s’han demostrat del tot insuficients. Alguns partits han continuat fent i desfent tot ignorant-les. I el que és pitjor: l’aplicació d’aquestes mesures no ha comptat ni amb mecanismes de seguiment i control suficients ni amb sancions suficientment dures.

En els propers dies NECat tancarà una llista de mesures que enviarem al president Mas i a tots els partits amb representació parlamentària. La farem convocant experts en la lluita anticorrupció, magistrats i representants de moviments socials. El catàleg que prepararem contindrà una selecció de mesures contrastades així com una selecció de les mesures que la ciutadania ens faci arribar a través del web en el mail politica@novaesquerracatalana.cat

Entenem que les iniciatives per millorar la transparència són bàsiques i no n’hi ha prou amb les del 2001. No podem parlar de corruptes i oblidar-nos de corruptors. Les empreses que han participat – o dissenyat – mecanismes de favoritisme són tan responsables com els qui s’han deixat corrompre. Des d’aquest punt de vista no és lògic que empresaris imputats en aquests assumptes continuïn participant en concursos públics com si res no hagués passat.

I per una altra banda, no podem entendre en tant que ciutadania que les sentències per corrupció acabin en pactes sense càstig ni en indults vergonyants com els que el govern de Madrid ens té acostumats.

No podem concloure aquest apunt setmanal sense una reflexió més profunda: la regeneració democràtica està íntimament lligada a la reforma institucional. La dimensió exagerada d’institucions, entitats, organismes…. amb la conseqüent estructura que la suporta és també una manera de crear xarxes clientelars partidistes. Haurem d’afrontar també la reforma de les institucions per fer-les més eficients.

Si voleu fer aportacions podeu enviar-les a:

politica@novaesquerracatalana.cat

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya, política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *