L’entonació dels dialectes catalans

Prieto, Pilar  i Teresa Cabré (coord.)
L’entonació dels dialectes catalans
Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2013.
ISBN: 978-84-9883-621-9

 

Pilar Prieto i Teresa Cabré son les coordinadores d’aquesta monografia que ofereix una acurada descripció dels patrons entonatius que s’empren en els dialectes catalans per expressar diferents significats pragmàtics.

La base empírica del treball es basa en un ampli corpus recollit en 70 poblacions del domini lingüístic i accessible en format d’àudio i vídeo en el web de l’Atles interactiu de l’entonació del català.

Joan Borràs-Comes és l’encarregat del capítol dedicat al català nord-occidental (p. 101-126) i Verònica Crespo-Sendra del dedicat al valencià (p. 45-73). En aquests capítols trobem els resultats de les enquestes a diversos parlants del dialecte tortosí, en sentit ampli: Sant Carles de la Ràpita, Tortosa, l’Ametlla de Mar, Móra d’Ebre, Gandesa, Vall-de-roures, Morella, Sant Mateu i Albocàsser.

El llibre també inclou vint mapes en color dels països catalans amb la distribució geolingüística dels contorns entonatius de diferents frases.

 

Quant a locel

CEL és una associació, que naix de la iniciativa d'un grup de filòlogues i filòlegs, oberta a totes les persones i entitats interessades en la llengua i la literatura. L'àmbit d'actuació del CEL abraça les comarques centrals del Països Catalans (Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat), un territori amb vincles lingüístics i culturals comuns.
Aquesta entrada ha esta publicada en estudis. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.