Segle XXI

La crisi econòmica global, la Gran Depressió del Segle XXI

En totes les principals regions del món la recessió econòmica està profundament arrelada la qual cosa provoca un atur generalitzat, el col·lapse dels programes de benestar social i l’empobriment de milions de persones. La crisi econòmica va acompanyada d’un procés de militarització a escala mundial, una “guerra sense fronteres” dirigida pels Estats Units d’Amèrica i els seus aliats de l’OTAN. El comportament de la “llarga guerra” del Pentàgon està íntimament relacionat amb la reestructuració de l’economia global.
No ens trobem davant d’una crisi o recessió econòmica definida en sentit limitat. L’arquitectura financera global sustenta uns objectius estratègics i de seguretat nacional. L’agenda militar dels Estats Units i l’OTAN serveix al seu torn per ratificar a una poderosa elit dels negocis que mina i eclipsa implacablement les funcions del govern civil.

La crisi capitalista

Aquest document pretén exposar amb brevetat algunes de les idees necessàries per entendre la crisi econòmica, assumint que es tracta d’un fenomen indestriable del funcionament del sistema capitalista. Ens relata els esdeveniments més destacats que s’han anat succeint i les conseqüències que ha provocat, des d’una òptica anticapitalista i posant accent en les repercussions sobre la classe treballadora.

 

Feliç bitllet!  Bandidatge

Actuació de qui, apartant-se d’una vida social normal, es dedica al robatori, al furt, a atemptats a les persones i a altres actes de caràcter delictiu, sovint formant colla armada amb un propòsit d’actuació comuna sota la direcció d’un cap. Els actes de bandidatge constitueixen individualment delictes castigats penalment, i també hi ha legislacions penals que castiguen específicament el bandidatge com a actuació de conjunt. Alguns ordenaments jurídics s’adrecen a tipificar com a tal certes actuacions amb motivacions polítiques o socials.

Doncs sí, Fèlix Millet podria ser un dels últims bandolers, saltejador del Palau de la Música Catalana, que amb una vida social aparentment normal a dedicat part de la seva vida al robatori, al furt, segurament amb còmplices, amb una colla de malfactors que de ben segur es feien els sorts, muts i cecs, això si ben untats. De fet els bandolers els tenim presents i d’una manera interrompuda des de els s. XIV fins ara. L’historia ha posat dins al mateix sac als guerrilles i als lladres de camins, saltejadors. Els guerrillers tenen un motiu polític i els saltejadors moltes vegades es posen al costat que més els convé.

Per fer les seves malifetes anaven proveïts del trabuc. El temps passa però el bandoler no s’atura, canvia el trabuc per el barret i el bastó, els camins ja no son al bosc, ara son a les immobiliàries, els bancs, a les subvencions, a les factures, als percentatges dels amics, als ajuntaments, a la informació privilegiada, ara ja porta la banda, la banda de regidor, fins i tot la creu de Sant Jordi. On anirem a parar.

-2011

Stéphane Hessel

Indigneu-vos

Després d’Indigneu-vos llença un nou crit: ‘Comprometeu-vos!’

Comprometre’s significa obrir-se al món que ens envolta. Suposa dir, en contra del determinisme històric, que hi ha alguna cosa per inventar. És el contrari bdel derrotisme i la resignació”. Amb aquestes paraules i després de l’èxit d’Indigneu-vos!’, del qual se n’han venut 25.000 exemplars en català i 450.000 en castellà, Stéphane Hessel (Berlín, 1917) torna a la càrrega amb ‘Comprometeu-vos! Ja no n’hi ha prou amb indignar-se’ (Destino) en què insta els ‘indignats’ d’arreu del món a fer una passa més. En aquesta ocasió, però, no es tracta d’un manifest, sinó d’una conversa amb el jove activista Gilles Vanderpooten que aquest dimarts sortirà a la venda en castellà i un dia més tard en català.

Va néixer al Berlín del 1917, però des dels set anys Stéphane Hessel ha viscut a París. Just quan començava els estudis superiors, a l’any 39, va ser mobilitzat i dos anys després es va unir a la resistència francesa i, a Londres, a la França Lliure del general De Gaulle.

Empresonat per la Gestapo al 1944 i escapat de la mort al camp de concentració de Buchenwald, Stéphane Hessel ha saltat als aparadors de totes les llibreries als seus 94 anys amb el manifest ‘Indigneu-vos!’ (Destino), un text que animava els joves a reaccionar davant aquesta crisi global i que en poques setmanes es va posicionar en els primers llocs de les vendes de no-ficció.

Les seves paraules van calar profundament en la consciència dels joves que el passat 15 de maig van sortir al carrer per mostrar el seu descontentament amb el sistema polític i econòmic i que aquest passat diumenge van treure milers de persones al carrer sota el lema ‘El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi’. Considerat una de les icones de l’anomenat moviment dels ‘indignats’, ara Héssel llença un nou crit: ‘Comprometeu-vos!’

La generació dels 80

Inclou aquells que van néixer a partir dels anys 80 i que hores d’ara veuen com els seus projectes de vida no poden evolucionar, ni en l’àmbit laboral ni en el personal. En molts casos, viuen gràcies a la caritat dels pares i avis, mentre els representants públics es reparteixen sous vergonyosos, favors, subvencions i tota mena de privilegis.

Tota una generació perduda, que sempre tindrà dificultats per accedir al món laboral. Probablement la més ben preparada. Suposadament i haurà una reactivació del mercat laboral, però aquests llocs de treball seran ocupats per la generació precedent.

Considerant que per negligència, la classe política i sindical, són responsables directes d’aquesta situació; ho denuncio públicament.

 

 

Els bandolers corruptes continuen fent de les seves.

 

 

El cas Bárcenas
El cas Brugal
El cas Carlos Fabra
El cas Clotilde
El cas Cooperació
El cas dels Vestits
El cas Gürtel
El cas Gürtel-País Valencià
El cas Hotel del Palau
El cas ITV
El cas de la Junta d’Andalucia
El cas Manga
El cas Mercuri
El cas Nóos
El cas Palau
El cas Pretòria
El cas Urdangarin/Infanta

El cas Bankia

El 25 de juliol de 2014 Jordi Pujol va confessar per mitjà d’un comunicat personal que havia mantingut durant 34 anys, incloent els 23 en què va ser president de de la Generalitat, ‘diners ubicats a l’estranger’ provinents d’una deixa del seu pare, Florenci Pujol i Brugat, i que no els havia regularitzat perquè no ‘va trobar mai el moment adient’. El cas es troba actualment sota investigació judicial.

El cas Rita

- El Consorci Internacional de Periodistes d’investigació (ICIJ) acaba de destapar amb els “papers de Panamà” nombrosos casos de corrupció. Fins a quan sentirem parlar de corrupció?

- Anem a l’origen dels paradisos fiscals… Existeixen perquè els mateixos estats ho permeten. I per què? Perquè els beneficiaris són les grans corporacions empresarials financeres barrejades amb els polítics. El govern mundial està en els paradisos fiscals.

Estudi de la corrupció plítica (Priscil.la Balsera López)

El Cas Villarejo

La Kitchen

La monarquia , Juan Carlos de Borbon

 

Anterior

Els comentaris estan tancats.