17.04.09

Casa Ximenis

Publicat a Tarragona | 10:15

La casa del Dr. Ximenis, canonge de la catedral, va significar un repte per l'arquitecte Jujol ja que havia de construir un edifici tot justa llindant la muralla romana i al davant de la Via de l'Imperi, reformat al principi del segle XX. Jujol estructuraria l'habitatge a partir d'un vell paller, situat a la planta baixa, i un primer pis, que tenia l'entrada al carrer de Salines (paral·lel a la Via de l'Imperi, al darrera de la muralla).

La casa té planta baixa, dos pisos  i una torre per accedir a la terrassa superior.   Té totes les baranes, excepte l'horitzonal del terrat, de ferro nuat. Jujol va instal·lar uns seients als angles de les balconades, com si fossin els festejadors antics, que eren uns pedrissos que se solien col·locar al costat de les finestres, però a l'inetrior de les cases, d'on es podia guaitar assegut. Aquestes baranes van fer-las al taller Almenara  -  situat al carrer del Vidre, a la Part Alta  -  que sempre fou un fidel traductor de les idees de l'arquitecte Jujol. 

 

Els arquitects Cinto Hom Santolaya i Armand Fernández Part, l'any 1989, van restaurar la façana, que van recuperar sobretot els esplèndids esgrafiats que omplen tota la façana i que va dibuixar Jujol. A destacar la inscripció "Ave Maria", a la llinda de la porta d'entrada, fet que confirma la devoció mariana de l'arquitecte.  Les sigles que coronen la barana del terrat de la casa, "JHS" (Jesús), foren tretes durant la Guerra Civil i recol·locades durant la darrera restauració.