08.04.09

L'antic escorxador

Publicat a Tarragona | 14:11

L'antic escorxador és un edifici públic que va significar per a la ciutat, a incis del segle XX, que fos socialment i econòmicament més moderna i operativa. Es troba situat a la Part Alta, a recer de l'antiga muralla romana. Va ser obre de l´arquitecte Josep M. Pujol de Barberà.

Disposa d'una tanca de ferro forjat  -  feta per Baldomer Baró, un conegut serraller de la ciutat  -que permet l'accés als murs del vell escorxador, aixecats en forma d'U, elaborats bàsicament amb obra de maçoneria i totxo. A l'edifici es pot veure com el totxo embelleix i separa les finestres de remats triangulars del primer pis o crea unes finestres cegues al pis superior.

En alçada, l'edifici té una planta baixa i dos pisos: la planta baixa és la menys decorada ja que sols combina la maçoneria només amb uns pilars de maó adossats a la paret, que sobresurten molt poc del mur i que es mantenen en les altres dues alçades. Al segon pis uns altres grups de finestres cegues, agrupades de tres en tres, preparen la barbacana, l'horitzontal de la qual només és trencada per unes peces verticals que marquen la fi dels pilars iniciats a la planta baixa. 

Les façanes laterals es componen d'uns enormes finestrals escalonats que accentuen la verticalitat d'aquest pany de mur i acabats amb un coronament esgraonat al centre del qual hi havia, abans de ser el recorta, la cara d'un porc i d'un bou. Avui hi ha l'escut de la ciutat. Al costat d'aquests cossos laterals hi havia uns pavellons que es dedicaren a laboratori i a habitatges dels treballadors i la plaça pública annexa a l'edifici havia estat l'espai dedicat als corrals dels animals.   

El constructor fou el senyor Mas, que, durant la inauguració de l'escorxador, el dia de Santa Tecla de 1901, va obsequiar les autoritats assistents a l'acte amb pastes, licors, dolços i cigars havans. El primer animal sacrificat, el matí del 21 de setembre de 1901, es va lliurar a diverses entitats benèfiques de la ciutat

  

Entre els anys 1977 i 1978 s'hi van fer reformes. Des del 1986 i fins el 1990 albergà la seu del Taller Escola d'Arqueologia (TED'A). Més endavant s'instal·la el Centre d'Arqueologia Urbana.

El projecte de recuperació per ser el Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili fou encarregat a l'arquitecte Xavier Romaní Bové i es dugué a terme entre al 1992 i el 1993.