PERSPECTIVES ( DE LA FESTA) 2 .-ELS BOUS

19 Juliol, 2007 11:22
Publicat per josepro, General

Independentment de que pugin agradar mes o menys ,lo cert es que ,al menys a Sta. Bàrbara ,les Festes Majors ,sense bous ,no serien lo mateix.

També hi ha que dir que, tot i que al  nostre poble es fan bous des de que jo tinc memòria ( i això  vol dir que ja s’ en feien molts ans abans ), de toreros, toreros , no en hi ha masses. Pot ser en hi ha algun ,però la gent solem “torejar” mes el plat amb el berenar a dalt de les carretes que no pas les vaques o bous que corren per la plaça.

Es un fenomen curiós, que no deixa de sorprendrem cada any. La majoria anem a la plaça de bous a trobar-nos amb les famílies , amb els amics i compartir un temps de festa i menjar que ens permet la conversa fàcil. No comprenc com els antitaurins no deixen de posar-se any rera any amb aquesta festa que , pot ser , l’ únic mal que fan als cornupetes es el poc cas que els hi fem entre mos i mos al bocata. Per cert , aquests dies els ditxosos antitaurins s’ han tornat a posar amb la tradició de la festa dels bous i els pobles que en celebren com és el nostre. Si voleu mes informació , podeu consultar aquesta pàgina de l’ACN.

El Partit Antitaurí denuncia que s'estan autoritzant correbous 'il·legals' a les Terres de l'Ebre
separador
Anna Mayor // ACN // 17.07.2007 11.22 h.  tac  Ref. 370632 // 1597caràcters
Imprimir Versió Text
separador

Tortosa.- El Partit Antitaurí Contra el Maltracte Animal (PACMA) ha denunciat oficialment 'irregularitats' que s'estan produint en aquest principi de temporada de correbous. Concretament, el PACMA ha denunciat que la celebració de bous al barri de l'Acollidora d'Amposta i d'una vaca embolada durant les festes majors de Santa Bàrbara són actes 'il·legals' ja que estan mancats de tradició. Els denunciants demanen responsabilitats a la Direcció General de Jocs i Espectacles de la Generalitat i a la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre per aquestes autoritzacions que, segons el PACMA, van en contra la Llei 3/1998, del 4 de març, de protecció dels animals. El PACMA ha lamentat públicament 'l'actitud permissiva i la manca de vigilància o control' per part de les autoritats competents per poder confirmar la manca de maltractes en la celebració dels correbous.

A més de denunciar la mort a trets d'un bou durant la celebració de correbous al barri de l'Acollidora d'Amposta, el PACMA exigeix ara responsabilitats per l'Administració que va decidir autoritzar aquests actes taurins. Segons han assegurat des del Partit Antitaurí, la celebració de bous al barri de l'Acollidora d'Amposta no té caràcter tradicional, ja que la pròpia associació de veïns que ho organitza no es va constituir fins a l'any 1997. 'Segons la llei, les dates establertes per autoritzar correbous són aquelles que tenen caràcter tradicional, és a dir, que se celebraven abans del 1988', alerten.

En aquest sentit, des del PACMA s'ha volgut clarificar que si bé durant les festes majors d'Amposta, que se celebren del 10 al 20 d'agost, es poden autoritzar aquest tipus d'actes taurins, no passa el mateix en unes festes de barri on no hi havia tradició. El Partit Antitaurí ha recordat que l'any passat, per aquesta mateixa raó, el llavors delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Miquel Castelló, va denegar la celebració d'un correbou a l'Aldea.

D'altra banda, la denúncia del PACMA es completa amb la celebració d'una 'vaca embolada', aquest passat dilluns 16 de juliol, durant les festes majors de Santa Bàrbara. El Partit Antitaurí, que compta amb material gràfic sobre el contingut de les denúncies, ha deixat clar que 'aquest acte no té un caràcter tradicional' i que s'hauria d'haver denegat tot i aparèixer al programa de festes.

Així mateix, el PACMA també ha lamentat com xiquets d'entre sis i set anys col·laboraven en l'acte d'embolar els bous.

 

                                                                             ············································
 

 
He volgut incloure algunes imatges de la nostra festa a l’ hora que aprofito per reivindicar, per un costat ,que els detractors ens deixen en pau amb la celebració d’ aquesta festa fortament implantada a les terres de l’ Ebre. Per altre costat ,que es facin els bous necessaris , ni mes ni menys, perquè és cert que pot ser algun dia, dilluns per exemple, s’ en va fer un gra (vaca o bou) de massa. I finalment, que evitem imatges com la que veureu  a aquesta selecció que adjunto i que es una mostra de lo bruts que son alguns i “lo cuadro” que deixen baix la carreta o embastida després del berenar famós. És curiós. Ahir vaig donar una volta per baix  les carretes i les mes brutes ,les que tenien mes deixalles , eren les del joves (no totes )...tot s’ ha de dir.

Una bosseta , nois...una bosseta i emporteu-vos la merda a casa.

Josep Roig Cardona

Comentaris | 0 RetroenllaçOs