Marañán “Pirineo de Huesca”

Introducció
En diverses incursions fetes a la Comarca de la Jacetania (Pirineus), vàrem explorar entre d’altres aquestes cavitats, llavors les vam identificar com a primeres tot i que no vàrem fer la divulgació pertinent.

S’ha de tenir en compte que aquests apunts són de 1976 i les coses probablement han canviat, per exemple, pistes d’accés prohibit als vehicles, refugis en runes o cavitats explorades posteriorment per altres i batejades diferentment; tot i això, seria ofensiu no difondre aquesta feina feta quan érem joves.

Resultats de la prospecció efectuada els dies 27 i 28 de juny de 1976 en el rascler de Marañán, per Joan Cullell, Hilari Moreno i Joan Molina (SIRE de la UEC de Collblanc) Jaume Riera (SIRE de la UEC Hospitalet de Llobregat-Centre) i Ferran Vergés (SES del Club d’Esquí Puigmal)

PLÀNOL DE SITUACIÓ

Situació aproximada de les boques, senyalades sobre el mapa amb 2 punts grocs.

CANFRANC-ESTACIÓN (parcial) Escala 1:25.000 Instituto Geográfico Nacional de España

 

Cueva Marañán

Situació
Província: Huesca
Terme municipal: Villanúa
Muntanya: Marañán
Sector: Bozuelo

Localització
Partint de Villanúa per la pista que va cap a La Espata i arribant als 12 quilòmetres al final d’aquesta, trobarem un abeurador, des del qual es veu vall a dalt, un refugi del Distrito Forestal de Huesca; sobrepassat aquest en uns 100 m. ascendirem grimpant pel vessant esquerre, per un rascler de forta inclinació, 75% en un principi i 60% fins a un petit replà on es troba la cova, arribant quasi a la zona subhoritzontal.

TOPOGRAFIA

Descripció
Cova de 47 metres de recorregut. La petita boca (1) de 50 per 70 cm. dóna pas a una galeria rectilínia de 24 m. L’altra entrada (2) molt propera a la primera és un pou de 8 m. de profunditat, el qual recull gran quantitat de neu a la seva base durant tot l’any. Dita galeria disminueix de mida a la vegada que va fent ziga-zaga en trams curts i ascendents. Una ínfima obertura situada a la part final superior de la cova, actua de receptora de les aigües de desglaç que circulen per la cavitat en petita quantitat.

Explorada anteriorment el 27 de juny de 1976 per Joan Molina i Ferran.

Morfogènesis
La cova està supeditada a la coalescència dels plans d’estratificació amb la xarxa de diàclasis, condicions generals del rascler estructural Kluftkarren al que ens referim. Presenta en tot el seu recorregut, farciment de blocs a causa de processos gravi-clàstics. Deu l’origen de l’entrada a l’enfonsament de la volta que l’afecta en la part sud i a l’intens diaclasament superficial de l’entorn. Manca per complet de concrecions de tot tipus.

Sima Tormento

Situació
Província: Huesca
Terme municipal: Villanúa
Muntanya: Marañán
Sector: Bozuelo

Localització
Situada uns 200 m. al NE. de la cova Marañán. El millor accés des del refugi del Distrito Forestal de Huesca, s’efectua ascendint per una canal que hi ha en el vessant oposat al refugi.

TOPOGRAFIA

Descripció

La boca de 5,80 per 1,70 m. dóna pas a un pou d’uns 28 m. amb un petit replà entremig a -6. (Durant la pujada d’un company, la caiguda d’una pedra em va foradar el casc) En direcció NO una curta rampa del 28% baixa fins als 32 m.p. i en direcció oposada, una petita rampa i un pou de 5 m., el qual es pot baixar a ramonage, assoleix la fondària màxima de l’avenc a 37 m.p.

 

Morfogènesis
Planta meandriforme, nombrosos blocs i pedres cobreixen el terra per complet, parets molt tallants per efecte de l’aigua. Dolina al costat de la boca, possible comunicació amb fus B. (sostre ple de blocs en equilibri).

BIBLIOGRAFIA:

Una resposta a Marañán “Pirineo de Huesca”

  1. Ferran diu:

    Si teniu fotos d’aquestes sortides o voleu afegir qualsevol informació, poseu-vos en contacte amb mi. ferran6@gmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *