Carta oberta a la CUP i a Junts pel Sí

Sabeu que teniu el país amb un “ai al cor”, amb la respiració continguda. No volem ni imaginar que sigueu capaços de desaprofitar l’oportunitat històrica que tenim a tocar. No volem creure que quan tot depèn de nosaltres, de la nostra determinació, posarem en darrer terme l’objectiu i posarem davant de tot allò que és més conjuntural.

Malgrat les dificultats que apareixen als mitjans de comunicació, malgrat que sembla que tots us empenyeu a posar allò que us separa davant d’allò que us uneix, sóc optimista, crec i vull creure que no ens decebreu. Sé per experiència que les negociacions són difícils. El resultat de la negociació ha de deixar un relat en el qual tots pugueu mantenir el cap ben dret. Per això cal que us dediqueu a allò d’essencial pel país. Deixeu el circumstancial a banda, encara que uns i altres hàgiu repetit fins a la sacietat com si fos essencial el que no ho era. Teniu models socials i econòmics diferents, sí, però no pas irreconciliables. Penseu que aquests models els acabarem de decidir els ciutadans en els propers mesos, en el procés constituent que vosaltres heu d’encetar. Fixeu-vos principis generals acceptats per la majoria. La defensa d’un país just, preocupat i ocupat amb els més febles. Amb uns serveis de salut, de benestar i educatius de qualitat que necessiten una empenta decidida per part dels poders públics. Som un país format per ciutadans i ciutadanes emprenedors, amb talent, que necessitem un sistema polític i un govern que ens estimuli a anar encara més enllà.

Volem unes institucions polítiques transparents, que ens enorgulleixin. Qui no estarà d’acord amb aquestes premisses? I mentre construïm i consolidem tot això, volem que tingueu cura de no desfer més tot allò de bo que tenim. El nostre sistema sanitari, la nostra escola pública, la universitat i la formació professional de qualitat. Tot això no ho hem d’oblidar en aquest temps de transició.

A la CUP li diria que no miri Junts pel Sí, com si mirés a Convergència. No és el mateix. Això podria aplanar una mica el camí. Artur Mas no és el candidat de Convergència a presidir la Generalitat , ho és de Junts pel Sí. I a Junts pel Sí hi tenim a ERC, que està compromesa en bandejar la corrupció de la nostra societat, com vosaltres. Hi ha gent provinent d’altres partits i de la mateixa societat organitzada. Si mireu les coses des d’aquest punt de vista, no serà cap traïció al vostre ideari facilitar la investidura de Mas. No estareu sols en la vigilància ètica del govern i dels que en formen part. Sembla que Convergència té feina a fer net a les seves files, al seu passat. Si els que han estat capaços de formar part d’una mateixa candidatura a Junts pel Sí ho han fet donant un vot de confiança a la capacitat de Convergència de renovar-se i comprometre’s en la lluita contra la corrupció, crec que vosaltres podríeu fer aquest gest, sabedors que no estareu instituint una persona com a president autonòmic al llarg de quatre anys, sinó algú que s’ha compromès amb els que l’acompanyen a posar les bases per un nou futur i una legislatura que ha de ser curta per deixar pas a un parlament que ha de consolidar el període constituent compartit amb la ciutadania.

A Junts pel Sí, i als que en formen part, els diria que vegin en la CUP algú que comparteix moltes coses. Els en separen d’altres, òbviament. Plegats tenien l’objectiu de dotar el parlament català d’una majoria independentista. Models socials diversos conviuen a Junts pel Sí, alguns els tenen força coincidents amb la CUP, altres divergents. Però la tasca que la ciutadania hem encarregat a l’actual parlament és la de fer el pas definitiu per tal que tot sigui possible. Els convergents han de deixar clar que allò de CiU ha passat a la història. Que no es pot fundar un estat amb els paràmetres que han regit un sistema polític massa opac. Que les necessitats de la ciutadania passaran al capdavant de tot, principalment al davant de grups de pressió, monopolis que hipotequin la nostra societat, etc. Que el nostre sistema financer ha de fer compatible el servei a la ciutadania i l’obtenció d’uns beneficis empresarials raonables. Que la nostra política energètica s’ha de basar en el compromís de respecte envers el medi ambient i la garantia que tots els ciutadans, rics i pobres, en podran fruir.

Volem empreses, institucions acadèmiques, sistema sanitari, sistema de benestar, sector públic i privat, emparats sota un paraigua de valors universals compartits. Tenim consciència que l’oportunitat la tenim al nostre davant. No podem condicionar-ho tot a una qüestió de noms, sinó a una qüestió de compromís de caminar en aquesta direcció.

M’atreveixo a demanar-vos a tots plegats que no ens falleu. No malbarateu el nostre somni. Ja n’hi ha molts altres que voldrien que el nostre projecte fracassés. No els podem fer aquest favor. No farem net del passat si posem èmfasi en el passat i no en el futur. Això no significa impunitat, tothom haurà d’assumir les seves responsabilitats del passat, si en té, però si la ciutadania som capaços de trobar allò que ens uneix, vosaltres no podeu ser menys. Aquesta és la vostra responsabilitat, no tan sols envers vosaltres mateixos, sinó davant de tots nosaltres. No trigueu, no us demanem que correu, però us demanem que no ho feu durar. Cada minut o hora que deixem passar dóna menjar a les oques.

Quant a JOSEP MARIA

Un que passa per aquí i s'hi queda una estona, sense saber si per gaire temps. M'agrada conversar i escriure, encara que sóc conscient que mai no guanyaré un premi nobel de literatura o un premi pulitzer. Tan sols voldria que l'estona que passis aquí amb mi sigui una estona agradable i que somriguem plegats o t'arrenqui algun noble sentiment.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.