Les IV Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc dedicades al folklore de les Terres de l’Ebre

Del 12 al 16 de novembre, se celebren a Tortosa les IV Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc, organitzades per la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Aquí teniu el programa complet:

PROGRAMA

Dilluns 12 de novembre
18.00 h Inauguració de les IV Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc, a càrrec de Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Dolors Queralt, regidora de Cultura de I’ Ajuntament de Tortosa; Montserrat Perelló, directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre; Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, i Irene Prades, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.
18,30 h Introducció: Què és el folklore, com es treballa i experiència personal. Els elements distintius del folklore ebrenc, a càrrec de Claire Guiu, professora de la Universitat de Nantes.
19.15 h Una visió més personal de Joan Moreira; a càrrec de Xavier Aixendri, besnét de Joan Moreira.
19.50 h Joan Moreira a la premsa tortosina de l’época,(1905-1950), a càrrec de Josep M. Gasulla, estudiós de Joan Moreira.
20.30 h lntroducció a la figura de Vergés Paulí, a càrrec de Ramon Miravall, historiador,

Dimarts 13 de novembre. Contalles
18.00, h Literatura oral, contalles i llegendes, a de Vicent Pellicer, professor de catala, escriptor, fotograf i activista cultural.
18.45 h Els personatges fantàstics de la literatura popular ebrenca: propostes didàctiques i d’excursionisme a càrrec d’Àngels Castellà professora de llengua catalana, i de Joan Carles Borrego, escriptor.
19.30 h Les Llegendes contemporànies: un patrimoni per descobrir, a càrrec de Maria del Carme Oriol, catedràtica de Filologia Catalana de la URV.
20.15 h Els rols femenins a la Literatura oral, a càrrec de Mònica Sa1es, Doctora en Filologia Catalana i professora de la URV.

Dimecres 14 de novembre. Jota
18.0·0 h L’arribada de la jota a les Terres de l’Ebre, a càrrec de Roc Salva1dó, historiador.
19.0·0 h Els cantadors, a càrrec de Carme Queralt, etnologa.
20.,0,0 h Continuem xal·lant, treballant i pregant Aproximació al treball de Quico el Célio. El Noi i el Mut de Ferreries sobre el Llibre Del folklore tortosí de Joan Moreira (1990-2018), a càrrec d’Arturo Gaya, cantautor, periodista i mestre de cant popular i folklore.
21.00 h Mariano Manta, cantador de jota de finals del XIX, a càrrec de Joan Vidal, professor de música del Conservatori de Música de la1 Diputació de Tarragona a Tortosa.

Dijous 15 de novembre. Bestiari, gegants i imatgeria festiva
19.00 h Gegants, nans i bèsties de cartró, a càrrec de Jan Grau, tècnic especialista en cultura popu1ar i tradicional al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
20.00 h Els gegants de Tortosa, a càrrec de M. Cinta Llasat, activista cultural.

Divendres 16 de novembre
18.00 h La influència de la cultura popular en la identitat de l’individu, a càrrec de Carles M. Castellà, filòleg.
19.00 h Conferencia El folklore a les Terres de l’Ebre, a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs, i lliurament d’acreditacions i cloenda a càrrec de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé,
19.30 h Presentació del llibre Lo cançoner de la Terra de l’Ebre, de Quico el musical Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, amb tast musical i participació de membres de mon real i imaginari del grup.

Font: Servei Educatiu del Baix Ebre.

Quant a locel

CEL és una associació, que naix de la iniciativa d'un grup de filòlogues i filòlegs, oberta a totes les persones i entitats interessades en la llengua i la literatura. L'àmbit d'actuació del CEL abraça les comarques centrals del Països Catalans (Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat), un territori amb vincles lingüístics i culturals comuns.
Aquesta entrada ha esta publicada en Baix Ebre, CEL, literatura, xarrades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.