Mònica Sales guanya el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig

La filòloga de Jesús (Baix Ebre) i companya Mònica Sales de la Cruz ha estat distingida amb la 30a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig (Urgell) pel treball Quan les revistes conten Rondalles.

Quan les revistes conten rondalles és un treball d’investigació que té com a objectiu donar a conèixer les dades bibliogràfiques d’un conjunt de rondalles publicades durant el segle XIX en 15 revistes catalanes de l’època, d’un total de 28 d’analitzades. El període d’estudi s’acota entre l’any 1823, en què aparegué el setmanari barceloní El Europeo, considerat la primera publicació periòdica que difon les idees romàntiques als Països Catalans, i l’any 1893, any de la publicació de les Narraciones populares catalanas de Sebastià Farnés, obra que tanca aquesta etapa de narrativa folklòrica. Amb aquest treball, es contribueix a l’estudi de la rondalla catalana amb la localització de noves versions ja conegudes, però també amb la localització de noves rondalles que, fins ara, no havien estat localitzades a Catalunya, ni tampoc, en algun cas, a la resta de Països Catalans. El corpus de rondalles es presenta tenint en compte tres eixos: (1) les rondalles que es referencien en l’índex internacional (Uther 2004); (2) el gruix que no tenen presència en aquest índex, però que presenten unes característiques similars a les d’aquests relats indexats, i (3) el conjunt classificat tenint en compte el sistema de catalogació propi de la unitat Arxiu de Folklore de la Universitat Rovira i Virgili.

L’obra, que tant pot ser d’interès per a lectors com per a especialistes, porta per subtítol “Les publicacions periòdiques del segle XIX com a font inesgotable de literatura popular” i emmarca en el seu context aquest conjunt de  rondalles que presenta, ja que es traça una panoràmica general prèvia per analitzar el moviment folklòric del segle XIX. Així, aquesta investigació ressegueix els inicis de l’interès per la literatura oral a Catalunya, vinculat al moviment de la Renaixença, i també copsa l’important paper de l’efervescent premsa del moment en la difusió d’aquest gènere de la narrativa oral. A més permet conèixer les persones -folkloristes o no- encarregades de fer arribar als lectors aquests materials i veure com les diferents generacions d’erudits i folkloristes van contribuir a la difusió de tot aquest corpus. Les publicacions periòdiques del segle XIX desenvolupen una gran tasca divulgativa en relació a aquesta branca de la literatura catalana i, per tant, poden ser considerades una autèntica font inesgotable de literatura popular.

Font: Lleida.com

Mònica Sales de la Cruz (Jesús, 1983) és Doctora en Filologia Catalana -amb Menció Europea- (2012), Màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes (2008) i Llicenciada en Filologia Catalana (2007). Actualment està cursant el Diploma Cultura, Lectura i Literatura per a infants i joves, de la Universitat de València.

És professora associada del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Imparteix assignatures relacionades amb la llengua i la literatura als graus d’Educació Infantil i Primària del campus Terres de l’Ebre. Ha centrat la seua investigació en l’etnopoètica i el folklore i en divulga els resultats en congressos i publicacions especialitzades.

És membre del grup de recerca ‘Identitat Nacional i de Gènere en la Literatura Catalana’, del Departament de Filologia Catalana de la URV; membre del ‘Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana’ (GRILC), grup consolidat per la Generalitat de Catalunya (2014SGR755); membre del Grup d’Estudis Etnopoètics (GEE),  i també membre col”laboradora del Centro de Estudos Ataíde Oliveira (CEAO), de la Faculta de Ciencias Humanas e Sociais de la Universidade do Algarve (Portugal).

Des de sempre, ha participat en diverses activitats divulgatives i de transmissió del coneixement, per apropar la literatura oral popular als diferents públics. És per aquest motiu que fa conferències tant a les Aules de la Gent Gran de la URV, com a centres de Secundària del camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
 

Enhorabona!

 

Font: Ajuntament de Bellpuig.

Més notícies:

Mònica Sales de la Cruz, guanya el 30è Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular amb el treball: «Quan les revistes conten rondalles». Ajuntament de Bellpuig (30/03/2015).

ACN. La filòloga ebrenca Mònica Sales s’emporta la 30a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular. ACN (26/03/2015).

Gustau Moreno Pérez. La filòloga jesusenca Mònica Sales, premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular. La Marfanta (26/03/2015)

ACN. La filòloga ebrenca Mònica Sales s’emporta la 30a edició del Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular. Festadirecte.cat (27/03/2015).

Bellpuig premia un estudi de rondalles del segle XIX. SEGREcom (29-03-2015).

La filòloga Mònica Sales guanya el Premi Valeri Serra i Boldú de Cultura Popular de Bellpuig. La Mañana. Diari de Ponent (26/03/2015).

La filòloga de Jesús (Baix Ebre) Mònica Sales de la Cruz ha estat distingida amb la 30a edició del Premi Valeri Serra i Boldú. Imagina Ràdio (s. d.).

L’Ebre al dia. Canal TE (07/04/2015).

 

Quant a locel

CEL és una associació, que naix de la iniciativa d'un grup de filòlogues i filòlegs, oberta a totes les persones i entitats interessades en la llengua i la literatura. L'àmbit d'actuació del CEL abraça les comarques centrals del Països Catalans (Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat), un territori amb vincles lingüístics i culturals comuns.
Aquesta entrada ha esta publicada en premis. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.