23.06.08

Teresianes

Publicat a Tarragona | 10:22

El col·legi de les Teresianes es troba situal al núm. 70 de la Rambla Nova. L'any 1922, la superiora de l'ordre, Trinitat Tomàs, va encarregar el projecte per a una escola de noies a l'arquitecte barceloní Bernardí Martorell Puig. El projecte de l'edifici i de la tanca Rambla Nova-Assalt-August és obra de l'arquitecte esmentat. Es tractava d'un projecte ambiciós que e sva realitzar en diferents fases. La seva realització va sofrir una aturada en temps de la II República.

La guerra va malmetre part de l'edifici i  la seva reconstrucció, així com la construcció del segon mòdul van ser subvencionats el 1939 per la  "Dirección general de regiones devastadas y reparaciones". L'arquitecte encarregat d'aquesta tasca fou Josep M. Pujol de Barberà, amb l'aparellador Francesc Vallhonrat i Cusidó.

L'edifici és d'obra vista, amb maó rogenc, que compta actualment amb planta baixa i dues plantes superiors, tot i que el projecte original preveia un edifici amb dos patis interiuor i la capella central. És de destacar la porta d'accés en la façana principal amb un atri construït per mitjà d'una volta.

Us convidem a veure una exposició virtual del Col·legi Teresianes, Si les parets parlessin..., amb interessants fotografies històriques de la construcció i reconstrucció de l'escola i, evidentment, de la història d'aquest edifici i de l'escola que és part de la història de Tarragona. 

Si teniu ocasió, podeu consultar el llibre de Ramon Giner i Filella Les cases-col·legi Teresianes a Tarragona, un magnífic treball de recuperació d'un espai memòria tarragonina.

I per acabar, només un suggeriment: si us plau, no pengeu pancartes en la façana d'un edifici històric! Segur que hi ha altes alternatives per difondre missages o esdeveniments.