Dijous, Desembre 27, 2007

Viatges amb Heròdot

undefined

Durant la dècada dels anys cinquanta, mentre recorre Polònia Ryszard Kapuscinski aprenent de reporter només te una obsessió “creuar la frontera”, ( anar a Txecoslovàquia)ell vol veure que hi passa mes enllà, d’això no sent surt i en canvi el diari per el qual treballa l’envia a l’Índia, i marxa amb un llibre com a company de viatge que la seva cap li regala, “La Història” d’Heròdot.

Heròdot, gran viatger relata en la seva “Història” les coses i les gents que es va trobant per el mon d’una manera plana i entenedora el mateix que fa Kapuscinski, que explica les seves aventures no tant sols per l’Índia sinó també per la Xina, Àfrica ect. mentre va viatjant va llegint a Herodot i et trobes que estàs llegint dues històries paral·leles però amb molts, molts anys llum.

Fascinant i sorprenen aquest llibre, les històries que relata tant les del Grec com les del Polonès, algunes fan estremir altres fan somriure i moltes rumiar, per dins es mouen moltes preguntes el mateix que li passa a Ryszard.

Un passatge del llibre, diu que quan Babilònia vol declarar-se independent del Imperi Persa els babilònics es preparen per el setge... una de les mesures que van prendre, va ser: Tret de les mares, cadascun es va triar una dona de la seva família, la que volgués, i van reunir totes les altres i les van escanyar, i aquella única que cadascun es va reservar er per amanir el menjar. Ho van fer així perquè no consumissin queviures.Kapuscinski continua: No se si Herodot era del tot conscient del que escrivia. Havia sospesat les paraules ?

Desprès d’això venen un munt de preguntes, quantes dones van morir?, Com les escanyaven ? Ningú si hi va oposar? I desprès ? Desprès les van aplegar a totes i les van escanyar ? Qui ho feia ? Guàrdies municipals ? Ningú plorava o cridava ? ... ?¿

Aquesta lectura es la proposta del Club de lectors per aquest mes de la Biblioteca Publica de Tarragona.