Dilluns, Setembre 18, 2006

Terres de lloguer

undefined

Acabo de llegir aquest llibre del Antoni Pladevall “Premi Pin i Soler 2005” dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona.
La síntesi diu:

"Terres de lloguer entrellaça els drames personals de dos pagesos masovers -en Vicenç de Monells i en Josep de la Teuleria- que han de deixar per força, a contracor, el mas i els camps que han treballat fins a l'últim moment amb dedicació i rendiment diversos. El seu arrelament a la terra és tan profund que se senten expulsats, arrencats violentament del món del qual formen part, i no saben adaptar-se a la nova situació.

Situada entre el drama i l'elegia, aquesta novel•la mostra la desaparició imparable actual dels llogaters de la terra, i per tant la liquidació d'una manera de viure que havia perdurat durant moltes generacions, i alerta de passada sobre el futur incert del món rural en general, sotmès a un procés d'industrialització i terciaritzacio brutals que en desfiguren espectacularment la fesomia.

Terres de lloguer retrata l'univers humà, el paisatge, la parla i les formes de vida pròpies de la nostra pagesia en el decurs dels últims cinquanta anys."

Alguns apunts personals per el meu record... m’agrada’t bastant, vius la història amb tots els detalls i veig persones que no s’han adaptat al pas del temps i els dos pagesos protagonistes tenen bastant d’orgull mal entès.