Cinc mesures urgents i simples

Donada la situació de greu crisi econòmica que viu el nostre país, l’estat que ens ocupa i Europa, i el món en general, faig unes simples propostes que crec que la ciutadania veurà amb bon ulls.

  • Madrid i Barcelona han de renunciar a les seves candidatures als Jocs Olímpics respectivament.
  • El govern espanyol ha de paralitzar les línies d’AVE que té en construcció i que no ens comuniquin amb la resta d’Europa i dedicar els seus recursos en infraestructures en la realització dels corredors ferroviaris del Mediterrani i de l’Atlàntic, prioritzant aquell que té l’aval europeu i que doni un rendiment econòmic més immediat.
  • No s’han de destinar més recursos públics, ja siguin interns o europeus, al salvament d’entitats bancàries que estan en situació de fallida per la mala gestió dels seus administradors. Tan sols s’han de destinar recursos per a garantir els dipòsits dels clients amb els límits legals vigents. Els accionistes i inversors han d’assumir el risc que van adquirir en situar les seves inversions en entitats no solvents o mal gestionades amb les pèrdues que això els suposi. Aquest és el risc que tot inversor ha de córrer a l’hora de fer les seves inversions i de posar la seva confiança en qualsevol empresa, banc, fons d’inversió, etc. Cal separar la figura de l’inversor de la de l’estalviador.
  • Els responsables econòmics de les entitats que fan fallida han de respondre civilment i penal de la seva gestió. Així mateix, els governants amb responsabilitats sobre aquestes entitats i els responsables dels òrgans reguladors i de control que no han fet correctament la seva feina també han de respondre per la seva incapacitat en desenvolupar la tasca que se’ls havia encomanat.
  • Les concessionàries d’autopistes que han fet inversions en infraestructures amb unes perspectives de negoci que no s’han concretat han d’assumir la seva manca de previsió entre el càlcul de la inversió i el seu retorn. L’estat, en cap cas, rescatarà peatges que no generen beneficis, ni compensarà les concessionàries allargant concessions en altres territoris que sí que compleixen les seves expectatives de negoci. Ningú imagina que a França s’allarguessin concessions a Abertis perquè les seves autopistes madrilenyes estan lluny de generar el benefici que esperaven generar. No sé perquè els catalans hauríem de fer el que els francesos no farien de cap manera

  Cinc mesures que per començar crec que anirien en consonància amb el que la ciutadania espera dels seus governants a l’hora de gestionar bé els recursos públics i d’assumir les responsabilitats que lliurement van assumir.

Quant a JOSEP MARIA

Un que passa per aquí i s'hi queda una estona, sense saber si per gaire temps. M'agrada conversar i escriure, encara que sóc conscient que mai no guanyaré un premi nobel de literatura o un premi pulitzer. Tan sols voldria que l'estona que passis aquí amb mi sigui una estona agradable i que somriguem plegats o t'arrenqui algun noble sentiment.
Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.