Fa mesos que ja ha començat la temporada castellera del 2012. Enguany és any de concurs i el món casteller en general ha començat la temporada amb aquesta cita tarragonina bianual al cap. Totes les colles, cadascuna al seu nivell, han tingut un inici de temporada espectacular. Tot fa pensar que aquest any pot ser un any de rècords. El nivell global del món casteller ha pujat molt en els darrers anys. Cada nova jornada castellera ens aporta noves fites en el calendari casteller. El concurs actua com a rampa de llençament per totes les colles. El calendari s’accelera i la posada a punt s’escurça.
Fa setmanes que tímidament s’insinua el dubte que els administradors de la festa major vilafranquina d’enguany tenen damunt la taula. Vilafranca té una peculiaritat que sempre m’ha agradat. Cada any s’escullen una sèrie de persones, no sé quantes, encara que diria que cinc, que reben l’encàrrec d’organitzar la festa major. Se’ls coneix com els administradors de la festa major de Sant Fèlix. Ells són els que rebran els elogis o les crítiques pel què fa a l’excel·lència de la festa major. Com tothom sap, un dels actes més importants de la festa major vilafranquina és la diada castellera que se celebra a la vila de forma ininterrompuda des de fa centenars d’anys. En aquesta festa, les colles de Xiquets de Valls han tingut una presència importantíssima. Amb dades històriques podríem dir que més que fins i tot a la pròpia ciutat de Valls.
Quin és el dilema que amoïna els administradors i que tinc el convenciment que ells faran mans i mànigues per dilucidar en benefici de la pròpia festa? Doncs, bé, sembla que els seus dubtes fan referència a si han de convidar o no a la Colla Joves Xiquets de Valls al Sant Fèlix. Per què aquest dilema atiat des de diferents gurps de pressió i opinió, alguns no mancats d’interessos legítims? La raó la trobem en la temporada que la Joves vallenca va tenir l’any passat. Una temporada que no va ser tot el fructífera que els Joves vallencs haurien volgut. També cal dir que malgrat no ser una bona temporada per ells van acabar fent els castells bàsics que a una colla com la Joves se’ls exigeix. No és la primera, ni serà l’última vegada, que una colla de Xiquets de Valls ha passat un mal tràngol. Però els mal tràngols vallencs sempre s’han superat i mai, des de fa força anys, ha suposat una debacle permanent.
Déu me’n guard que un vallenc com jo s’atrevís a donar cap mena de consell als vilafranquins sobre com han d’organitzar la seva festa major. Com a vallenc no m’agradaria que un foraster m’organitzés el nostre Sant Joan, per tant, aquest escrit no pretén ensenyar res a ningú, ni donar cap consell, però sí que m’atreveixo a fer algunes consideracions. Quedi clar, però, que en cap moment no criticaré la decisió sobirana que els administradors vilafranquins prendran ben aviat.
Raons històriques. Aquest és un punt no gens frívol. Des del segle XIX els Xiquets de Valls han contribuït com poques activitats foranes a que la festa major de Sant Fèlix sigui el que és. Ha estat una aposta vilafranquina secular que ha donat caràcter a la pròpia festa. Quan a Vilafranca del Penedès no tenien colles pròpies, els castells dels Xiquets de Valls han estat peça necessària de la que s’ha anomenat la festa més típica de Catalunya. L’actual Sant Fèlix no seria el que és sense aquesta contribució. Vilafranca ha actuat durant molts anys com a sostenidor de les colles dels Xiquets de Valls quan aquestes estaven en franca devallada en períodes determinats de segles passats. Hi ha una correspondència clara i innegable entre el binomi Xiquets de Valls i Sant Fèlix , i viceversa, innegable i inqüestinable. Uns i altres ens ho hem d’agrair. Quan a Valls en prou feines es feien castells, en plena decadència, els vilafranquins van ser vitals per la no desaparició d’aquesta tradició. Una tradició que ningú podia pensar que arribaria als nivells i universalització que té en el nostre segle XXI.
També és una realitat que generacions de vallencs, i ara també vallenques, han tingut sempre present en el seu calendari el 30 d’agost. Amb carro, amb autobús, amb cotxe, en plena època de vacances, en dia feiner. Sant Fèlix era i és un dia assenyalat que hom guardava per a acudir a la capital del Penedès. Un factor que jo valoraria. Valls i Vilafranca són consubstancials. L’una per oferir el bo i millor, l’altra per donar l’oportunitat de fruir als seus vilatans del noble art de fer castells. Avui en dia, en una franca i saludable competència per ser els millors.
No és la primera vegada que una colla és qüestionada per una baixada de forma. Sense haver de recular massa en el temps, recullo dels meus propis records algun any en què la Colla Vella no va estar gaire reeixida. Particularment, mai em va passar pel cap que aquell fet fos motiu suficient perquè els vilafranquins es plantegessin prescindir d’ells, encara que com ara, si així ho haguessin decidit, no hi tindria res a dir.
Així, doncs, els administradors hauran de valorar el pes que la tradició vilafranquina ha anat bastint amb els anys i segles. Tradició, història. Configuració i personalitat de la festa. No hauríem de parlar de drets. No crec que ningú pugui esgrimir el dret a res en aquesta qüestió. Ni els que hi han anat pràcticament sempre, ni els que els hi faria gràcia d’anar-hi. Algunes veus han assenyalat que una possibilitat seria la de convidar les tres colles que hagin liderat el rànquing de l’any anterior. No descobriré res, si dic que jo no sóc partidari dels rànquings, però és un fet que existeixen i han estat assumits per bona part. Des d’aquesta òptica, Jove de Tarragona i Capgrossos tindrien possibilitats. De tota manera, i potser que la meva sigui una visió distorsionada, no seria el mateix. Jo crec que el plus de competitivitat que les dues colles de Xiquets de Valls aporten a la festa és un tret important. Des d’aquest punt de vista, crec que el Sant Fèlix és absolutament incomparable, per exemple, amb la diada dels Castellers de Vilafranca que aquests celebren per Tots Sants. La passió i la xispa del Sant Fèlix ve determinada en bona part per la presència de les colles vallenques i els Minyons de Terrassa. Colles, totes elles, que, fins i tot, en alguna hora baixa són capaces de revolucionar una diada. I ho dic amb un respecte immens per la Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró.
La temporada passada la Colla Joves Xiquets de Valls va prendre una decisió molt dolorosa, com fou la de renunciar a anar a Santa Tecla. Molts ho van valorar, van exalçar la valentia i la noblesa de la decisió. La Joves ho va patir. No és fàcil reconèixer la impossibilitat d’estar a l’alçada de la pròpia història i del que s’espera dels diables vermells. Però aquella va ser una situació passatgera que estic convençut que ja ha passat.
Els actuals administradors vilafranquins no tenen un paper fàcil. Segurament que hauran de prendre una de les decisions més difícils que els administradors de la festa mai hagin hagut de prendre. S’exposaran a les crítiques, però això ja va descomptat en el càrrec transitori. La decisió no és només si posen la seva plena confiança en la Colla Joves Xiquets de Valls o la traslladen a una altra colla o deixen una plaça orfa. El que decidiran és el tipus de Sant Fèlix que volen transmetre als seus convilatans i als futurs administradors. Els caldrà una bona argumentació. Estic segur que la Joves vallenca, com jo mateix, respectarà la seva decisió. Si els conviden, ho donaran tot i arriscaran fins al límit, si no els conviden, seguiran lliurant el seu esforç, i la rauxa indispensable i necessària, que ha acompanyat sempre els seus castells a les places que els obrin els braços.
Excel·lent argumentació. Jo també crec que hi ha interessos i grups de pressió que, no només aquest any, sinó ja fa força temps, pretenen que hi hagi canvis per Sant Fèlix. Concretament, que hi hagi UN canvi per Sant Fèlix.
Per a mi el més greu ja no seria que no hi anés la Colla Joves, que seria molt dolorós, sinó el canvi de paradigma que crec que s’està intentant imposar al món casteller.
Ja parlarem del tema quan ens veiem i a veure què en penses.
Felicitats pel post una vegada més!
Comparteixo l’opinió de que aquesta és una excel·lent argumentació, però et volia comentar un parell de cosetes que crec que no heu tingut en compte:
– No crec que existeixí cap mena de pressió cap als administradors més que la que s’exerceix des de pàgines com aquesta, forums castellers a internet o mitjans de comunicació que avancen noticies sense cap mena de fonament.
– Tampoc heu tingut en compte ni en l’article, ni en el comentari posterior, que potser els administradors d’enguany no donen a la diada castellera més importancia que la que ells creuen que te: una acte més dins d’una Festa Major de cinc dies, que no aporta cap entrada econòmica al conjunt de la festa, i que a més no porta més públic que qualsevol acte nocturn que es pugui fer a la rambla. A més molt d’aquest public no és ni tan sols de la comarca. Si potser encara no han signat els contractes amb el grups músicals, o amb la banda de música, per què haurien d’haber confirmat a hores d’ara les colles participants?
– El punt més important, jo crec, és l’econòmic. Els administradors tenen la feina, a més d’organitzar la festa, de conseguir els recursos necessaris per a finançar-los. Cadascuna de les colles castelleres que tradicionalment venen per Sant Fèlix cobra el mateix que un grup punter de rock català. Si actualment a ningú se li passaria pel cap de fer un acte nocturn amb quatre grups punters, per què s’ha de fer una diada amb quatre colles punteres?
Salut i festa!
Gràcies per la teva aportació. Tinc, però, alguna lleugera discrepància sobre algun dels teus arguments.
– En primer lloc, és possible que el meu escrit suposi una certa pressió en la presa de decisions dels administradors vilafranquins. De tota manera, crec que ni tinc la capacitat de pressionar ningú, ni és realment la meva intenció d’intentar-ho. En tot cas, crec que el meu escrit deixa entreveure un respecte meticulós cap als administradors d’enguany. Altra cosa és que hagi aconseguit tranmetre aquest respecte, cosa que m’encantaria haver aconseguit.
– En segon lloc, el tema econòmic és una mica discutible des del meu punt de vista. L’únic que podria explicar-lo és la crisi que estem patint, una crisi que no és pas nova sinó que ja fa gairebé cinc anys que estem patint. Tot això, crec que seria discutible i difícil de valorar el guany econòmic que per a Vilagranca té la diada castellera de Sant Fèlix, tenint en compte el nombre de visitants que la festa atrau en aquest acte i que ben segur aporten a la ciutat un bon pessic de diners que es podrien quantificar d’alguna manera. No aporta diners de forma directa com podria ser en un espectacle musical en el qual es fes pagar entrada, però crec que és indiscutible que els forasters que visiten Vilafranca en ocasió de la diada castellera deixen un benefici econòmic a la ciutat i comarca.
– Crec que el debat existeix i tu mateix dius que en diversos fòrums i pàgines com la meva s’exerceix algun tipus de pressió cap als administradors. Seria una prova objectiva que el debat no gira al voltant de la qüestió econòmica, sinó que el debat es va suscitar ràpidament arran de la temporada irregular de la Colla Joves Xiquets de Valls de l’any passat. Penso, sincerament, que aquest és un debat que poc o molt ha existit sempre. Recordo anys enrere que algú qüestionava la presència dels Minyons de Terrassa perquè arribaven a Sant Fèlix després de les vacances o a turada que realitzen a l’estiu. Les grans actuacions dels Minyons al Sant Fèlix van dissipar ràpidament aquell debat. O sigui que, em sembla a mi, que seria absurd negar que en el món casteller existeix el debat al que faig menció en el meu escrit. Ha calat força a Vilafranca i a fora de Vilafranca la idea que a Sant Fèlix hi han d’anar les millors colles del moment. És una idea que respecto, però que el meu escrit intenta relativitzar. Per posar un exemple, l’any passat, en el Santa Tecla tarragoní la Colla Vella dels Xiquets de Valls no hi havia d’anar segons els barems utilitzats darrerament, però els organitzadors van matisar aquests barems perquè van creure que la presència de la Colla Vella, aportava un plus que encara que no hi haguessin hagut d’entrar pagava la pena de sospesar. I crec que la seva decisió no estava mancada d’encert. És a aquestes coses intangibles que intento referir-me quan intento defensar que per Vilafranca no seria encertat de prescindir de la Colla Joves per tot un seguit de raons que avalarien que malgrat haver tingut una temporada 2011 fluixa en comparació a la seva trajectòria històrica jo no prescindiria de cap de les colles que els darrers anys acudeixen a Sant Fèlix.
Reitero el meu respecte més gran cap a tots els vilafranquins i vilafranquines i la decisió que prenguin respecte a aquesta qüestió. Atany només a ells configurar la seva festa major i a ningú més. I reitero, novament, que no tinc cap mena d’intenció d’afegir cap pressió als administradors d’enguany. Si la raó dels dubtes fos purament econòmica, la decisió seria molt més senzilla. Enlloc de quatre colles, tres o dues o una. O les vilafranquines.
Et recordo que a la Bisbal l’ajuntament ha apostat per les dues colles de Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca hi acudiran amb un espònsor econòmic com és Caixa Penedès perquè per aquests la festa major bisbalenca els és estratègica. de cara al Sant Fèlix. Per tant, el tema econòmic sempre té alternatives possibles i dialogades (ja sabem que les retallades arriben a tot arreu).
Gràcies per la teva aportació torna sempre que vulguis.
Moltes gràcies per la teva rebuda!
Crec que abans no m’he expresat prou bé. Quan deia que només rebien pressions des de webs, forums i mitjans de comunicació, el que pretenia era relativitzar aquestes pressions, treient-lis importancia, descartant altres tipus de pressió directa des de qualsevol persona o colla castellera. No se si ara m’he expressat millor.
En quant al tema econòmic, pots estar segur que enguany estan trobant moltes més portes tencades que l’any passat. Tan de bo passes com a la Bisbal i alguna de les colles vingues esponsoritzada per alguna empresa que actualment no col.labori en la festa, ja que la que tu esmentes, és per tots conegut que ja hi col.labora pagant les despeses de portar la banda de música.
La diada, evidentment, aporta uns beneficis al comerç de la vila, però no directament a la Festa Major. Un espectacle musical, aporta una entrada de diners mitjançant les barres que monten els administradors, o bé mitjançant la concessió de les carpes que s’instalen a la rambla. Ja fa uns anys que no hi ha espectacles de pagament a la Festa Major.
Jo crec que aquest motiu, l’econòmic, serà el que finalment, farà decantar la balança cap a si actuen tres o quatre colles. Els debats que s’estan ocasionant aquests dies sobre les raons que haurien de prevaldre per a decantar la contractació d’una quarta colla, crec, i és una opinió personal, no preocupen en absolut als administradors.
De totes maneres, la feina que ells facin serà criticada sigui quina sigui la seva decissió final, igual que seran criticats per les orquestres que contractin, per la durada dels actes pirotècnics, per la llargada de les processons, pel preu de les begudes a les barres i per tot el que sigui, o no, criticable.
Gràcies novament per enriquir aquest bloc amb els teus comentaris.
Salut.