El Pius Hospital de Valls ha anunciat que vol demanar un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) per tal de retallar els 7,7 milions de dèficit acumulats per l’hospital. Això pot suposar, segons podem llegir, que la direcció vol acomiadar una sèrie de treballadors de l’hospital entre altres mesures. Tal com estan les coses, tot sembla indicar que la decisió dependrà de la decisió del departament de Treball de la Generalitat.
Un dèficit de 7,7 mmilions d’euros no es genera en quatre dies. Em sembla del tot impossible que aquest dèficit s’hagi generat com a resultat de la crisi econòmica. Si és així ja ens ho explicaran. Abans de pensar en un ERO que significa pèrdua de llocs de treball i inevitablement de qualitat en la prestació de serveis, caldria pensar en com es demanen responsabilitats als gestors de l’hospital que al llarg dels anys han estat gestionant el Pius. Perquè no s’actuava quan el deute era més petit? Perquè s’ha esperat a acumular aquesta quantitat? Alguna cosa ens haurien de dir. Algú deu ser responsable d’aquesta acumulació i algú deu ser responsable de no haver-hi fet res fins ara. Això sembla que no passa mai.
Pels que treballem en l’empresa privada, sabem que un ERO, generalment, s’acostuma a demanar quan les comandes, les possibilitats de negoci cauen en picat davant una situació indesitjable. En una institució com el Pius Hospital, sembla poc creïble que els usuaris hagin baixat en un servei de prestació de caire sanitari i de salut. No crec que de cop i volta tots ens hàgim posat bons en un instants. Per tant, la demanda deu mantenir-se d’una forma constant. Així, doncs, què passa? S’han gestionat malament els recursos econòmics disponibles? S’han donat més serveis dels que es podien donar? Ha crescut massa la institució sense tenir en compte la sostenibilitat econòmica? Alguna raó hi ha d’haver! Els ciutadans tenim dret a saber-ho i tenim dret a demanar que es depurin responsabilitats, no?
Si els ciutadans veiem deisminuïts els serveis sanitaris que presta el Pius, haurem de demanar de canviar d’institució on ser atesos, tot carregant els neulers en hospitals de Tarragona o Reus on també fan retallades de serveis. Una mala gestió acostuma a carregar-se sobre els treballadors i sobre la ciutadania. Rarament sobre els gestors responsables. En aquests casos sembla que mai no hi ha responsables de res.
Els ciutadans de Valls, l’Alt Camp i la Conca de Barberà hauríem d’exigir responsabilitats. Som part afectada. M’agradaria saber, doncs, com hem acumulat aquests 7,7 milions de dèficit i des de quan. Alguna cosa s’haurà de fer, sí, però amb implicació de tothom i amb la demanda de responsabilitats a qui en sigui responsable. Si algú hagués actuat a temps, les coses no haurien arribat als nivells actuals. Amb mesures temporals podríem haver posat solució al problema. Ara en pagarem les conseqüències de no haver-ho fet.
Em consta que fa molts mesos una Associacio sense anim de lucre va ofertar operar gratuitament per disminuir les, cada cop, mes llargues llistes d,espera. Professionals de tots els estaments estavn i estan disposats a operar gratis al Pius Hospital de Valls, pero la Junta del Patronat ho va desestimar perque “no es necessari”… Vista la situacio actual, sembla que la resposta esta plena de cinisme i excenta de realitat i de preocupacio reql per a la poblacio