El compromís de Sitges (1) Preàmbul

El compromís de Sitges

Document polític fundacional de Nova Esquerra Catalana

Preàmbul

Quan crèiem que teníem totes les respostes, van canviar, de sobte, totes les preguntes.

Mario Benedetti

Nova Esquerra Catalana neix a Sitges el 15 de desembre de 2012: un nom, un lloc i una data per començar. Tot el que vindrà ho hem de construir junts. Tenim per endavant la creació d’un nou espai polític. De nosaltres depèn que siguem capaços d’omplir-lo i ampliar-lo cercant complicitats amb generositat.

El document fundacional que avui presentem ha de servir per obrir un període de reflexions,  aportacions, debat i propostes; els tres àmbits de treball que proposem no són compartiments tancats i caldrà necessàriament relacionar-los; volem fer-nos  preguntes i trobar junts les respostes, les més urgents i necessàries pel context, però també les de llarg recorregut. Sempre amb voluntat constructiva, sense apriorismes ni negacions;  amb el risc d’imaginar nous escenaris, amb la ferma convicció democràtica que totes les raons i veritats conformen el mosaic del nostre país; per dibuixar un futur que mirem amb esperança.

No tenim pressa. En un món on tot caduca acabat de néixer, volem construir des de la solidesa d’anar pas a pas i imaginant una nova manera de fer-ho. Assumint el risc de trencar esquemes,  de ser rebels i agosarats, de plantar cara a la resignació enfront d’una maquinària reguladora -creada i conduïda per persones amb nom i cognom- que ens estaborneix a cada intent de regeneració. Nascuts al si de l’agitació tecnològica, disposem de nous instruments globalitzats que ens obren finestres al món a cada instant des del racó que habitem. L’era digital ens permet compartir el coneixement sense intermediaris, amb la lliure circulació d’idees, sense vendre ni comprar. A la recerca d’una estructura horitzontal que no depèn de l’autoritat ni de la força impositiva de les jerarquies, la societat s’organitza de manera transversal i oberta, fugint d’encotillar-se en reglamentacions obsoletes, impregnats de la força i el poder de les idees, passant a l’acció amb iniciatives que es posen en marxa i s’auto regulen quan ho necessiten. Aquesta és la nova manera que es va obrint camí a cada poble, a cada barri, a cada ciutat.

Ens hem aplegat un grapat de persones provinents de molts racons de Catalunya, encesos de cor i esperit, convençuts en les incerteses. En els anhels i les il·lusions que brollen d’una història que hem construït plegats, compartim una llengua i un tros de terra, de  mar i de muntanyes. I aquest espai comú el vivim amb tots els accents, totes les parles, tots els colors. Avui naixem.

En el trànsit d’un moment històric per al nostre país i el nostre destí col·lectiu, no volem ser mers espectadors del temps que vivim, sinó protagonistes actius, creatius i solidaris. Volem viure-ho i volem ser-hi.  Fugint de la cridòria, busquem el diàleg serè, la volada de pensaments i sentiments. Habitants d’un país petit que té vocació d’esdevenir motor de canvi d’una vella Europa que ha tocat fons, poble germà dels pobles veïns que s’entossudeix en ser present al món des de la seva passió mediterrània, proclamem la nostra catalanitat universal, rica en la seva complexitat, diversa en la seva expressió cultural.

Mirem enrere i recollim l’herència de totes aquelles persones que van lluitar amb dignitat per la llibertat en una dura postguerra i ens  van lliurar el país a la transició per fer-ne un lloc comú de convivència. Mirem endavant i veiem les noves generacions d’europeus  travessant fronteres sense complexos, ciutadania d’una pàtria comuna no exclusiva i ni excloent.

Avui naixem, amb la força que dóna ser fràgils, amb la certesa que no hi cap altra por que la por de no fer res, amb els ulls fixats en l’horitzó, amb la consciència que molts granets de sorra fan una platja.

Hi ha un rumb que ens guia cap a la pau, la justícia i la llibertat. Una llibertat que comença amb la consecució d’una vida digna per a tots els nostres conciutadans. En la duresa d’una crisi que ens devora, sentim molt a prop el patiment dels qui en sofreixen les conseqüències, observem impotents com es desfà la justícia social que havíem bastit col·lectivament, com s’esmicolen projectes de vida, com es malmeten talents incipients. Volem donar-hi respostes i construir esperances. Res no ens farà més  grans que estar al costat dels febles, dels invisibles, dels oblidats.

Engeguem el motor de les idees i els talents, de les habilitats i les traces, de les feines sense soroll posats al servei del bé comú i la preuada convivència. Des de la humil xarxa solidària de barri fins a l’efectiva revolució dels emprenedors, des del teixit social filat amb mans anònimes fins als avenços produïts amb la tenacitat del raonament, l’estudi i el coneixement. Des de l’empenta i l’ardor de la joventut fins a la saviesa i la clarividència dels avis, podem imaginar una nova Catalunya al servei d’un món més just i lliure.

Nosaltres comencem !

Podeu llegir tot el document a:   http://www.novaesquerracatalana.cat/compromis-sitge/

Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya, política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *