Presència de faig (Fagus sylvatica) al bosc de Poblet

El faig (Fagus sylvatica) no és un arbre habitual al bosc de Poblet, ni tampoc a les Muntanyes de Prades. De fet en tota la província de Tarragona només el trobem present a la fageda del Retaule, al Parc Natural des Ports.

Això però, no ha estat sempre així. És molt probable l’existència, anys enrere, del faig i de fagedes (boscos formats per faigs) a les Muntanyes de Prades i al bosc de Poblet. Hi ha un document de l’any 1837 sobre una relació de 46 pobles de la província de Tarragona que tenien boscos i terres de conreu del Comú, el document està realitzat per la “Conservaduría de Marina”. En el cas concret del terme de Vimbodí diu: “tiene un monte de medio jornal de tierra llamado la Albareda, con 65 alamos, 47 hayas y 33 salgueras. Así consta del estado pasado el 15 de marzo de 1833 por el celador de Montes”. És molt probable que el que s’anomena “Albareda” pugui tractar-se de “Les Alvernades”, zona de la part baixa del bosc de Poblet que fou rompuda i convertida en terra de conreu.

També trobem el topònim “fageda de la Xana” a l’obac dels Plans de la Guàrdia del terme de Prades.

En l’actualitat podem trobar alguns exemplars de faig al bosc de Poblet, concretament al voltant de la font dels Boixets. Es tracta d’exemplars joves, encara que dos faigs ja tenen un port considerable i, dels que no es tenia cap noticia. És un incògnita la seva presencia en aquest indret, sense saber si havien germinat en aquest lloc o si havien estat trasplantats. L’any 2016, l’equip de gestió del PNIN de Poblet, va encarregar un estudi dels dos exemplars més grans. Els resultats són que tenen 58 i 65 anys aproximadament i que és molt probable que germinessin en el mateix lloc. També es va poder comprovar que el seu creixement va ser molt lent als primers anys de vida.

 

 

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Vegetació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Presència de faig (Fagus sylvatica) al bosc de Poblet

  1. Bon dia. Podria ser que hi hagués un Faig pujant per l’itinerari 3 del Tillar a la Baltasana?
    M’he quedat amb el dubte.

    • Manel diu:

      Hola Alex, perdona per no haver-te contestat abans. He tingut problemes amb el servidor del bloc. Ara ja ho tinc solucionat i tornaré a pujar noves entrades. Desconec s’hi ha algun exemplar de faig a l’indret que comentes, però seria interessant poder-ho comprovar. Salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *